2016. augusztus 29., hétfő

Egy páratlanul szép templom, Kosciól Mariacki

Bárhol járok, lépteim mindig odasodornak épített örökségeinkhez. Így volt ez most is, ki nem hagytam volna, egy olyan templomban jártam, mely a krakkói gótika legszebb remekműve. Színeivel, csillogásával ámulatba ejtő! 

Hatalmas méretű, háromhajós, impozáns, kéttornyú templom, mely közel 800 éves. Bár ez az épület - mint sok sorstársa - sem kerülte el az időközbeni - reneszánsz és barokk - átépítéseket, az 1889-91 közötti felújítás során - a barokk kápolnák és oltárok megtartása mellett - visszakapta eredeti, gótikus stílusát. 
Kosciol Mariacki - Boldogságos Szűz Mária templom
A templom két tornya közül a magasabbik egy őrtorony (81 méter), a kisebbik pedig egy harangtorony (69 méter), mely öt harangot rejt magában. Az őrtorony tetejéről óránként - egész nap - egy dallamot hallhatunk, melyet trombitán játszanak. Európában sehol másutt ilyennel nem találkozhatunk. 
Ezt a páratlanül szép templomot 10 zl ellenében lehet látogatni, a fotójegy további 5 zl-ba kerül. (Bent éberen figyelnek mindenkit, tehát nem érdemes a fotózással jegy nélkül próbálkozni, egyébként sem mondható drágának.) 
A turisták egy oldalkapun léphetnek be, és csak a szentélyt és a hozzá kapcsolódó hajót valamint a jobboldali hajórészt lehet látogatni. A bal oldal az imádkozóknak van fenntartva. 
S akkor lépjünk be ......... 
Presbitérium
A templom legfőbb kincse a világ legnagyobb gótikus oltára, melyet Veit Stoss, nünbergi szobrászművész készített. A művész közel 20 éven át élt Krakkóban, amelyből 12 esztendőt (1477-1489 között) a lebilincselően szép Mária-oltár elkészítésével töltött. 
A Mária-oltár felső része.
Ottjártamkor a Mária-oltár felső része éppen restaurálás alatt állt, így azt egy háromdimenziós, életnagyságú fotóval mutatták be.  
A Mária-oltár nyitott állapotban.
A 13 méter magas, 11 méter szárnyas oltárt mindennap 11.50-kor (vasárnap 14.00 órakor) nyitják ki, és 17.50-kor csukják be. 
A szárnyakon látható színes, faragott képek csukott állapotban Jézus családja életének 12 jelenetét ábrázolják Mária szüleinek (Joachimnak és Annának) a találkozásától egészen Krisztus sírbatételéig. Odaérkeztemkor én már csak a nyitott szárnyasoltárt láttam. 
Nyitott állapotban a szárnyakon az alábbi bibliai jeleneteket ismerhetjük fel: Angyali üdvözlet, Krisztus születése, Háromkirályok, Krisztus feltámadása, Krisztus mennybemenetele és a Szentlélek eljövetele.
Középen a Mária halálát ábrázoló szoborkompozícióban Máriát Szent Péter karjaiban láthatjuk a halálának hírére összesereglett apostolok társaságában. Fölötte Mária mennybevitelét faragta ki Veit Stoss. 
A szárnyasoltárban ábrázolt alakok 2,7 méter magasak, a szerkezet tölgyfából, a szobrok hársfából lettek kifaragva. 
A főoltár feletti kupolarész.
A Presbiterium gótikus csillagboltozata.
Reneszánsz szobor a Presbiteriumban.
Reneszánsz szobor a Presbiteriumban.
Reneszánsz szobor a Presbiteriumban.
Természetesen ennél sokkal több reneszánsz szobor látható a Presbiteriumban, de terjedelmi okok miatt nem tudom itt megosztani veletek. Ugyanez vonatkozik a kora barokk életképekre is, - melyek a Presbiterium két oldalán láthatóak - csak néhányat mutatok be nektek.
Kora barokk jelenetek a Presbiteriumban. 
Kora barokk jelenetek a Presbiteriumban. 
Kora barokk jelenetek a Presbiteriumban. 
Barokk oltár a jobb oldali oldalhajó elején.
A jobb oldali oldalhajó elején látható barokk oltárt Veit Stoss homokkőből készített feszülete díszíti, a keresztfa mögötti ezüst dombormű Jeruzsálemet ábrázolja. 
A templomhajó két oldalán még nagyon sok oltár és kápolna látható, de terjedelmi okok miatt ezekről nem teszek be több felvételt. 
A főoltárral szemben, a főhajóban található az orgona, melynek készítőjéről hosszas keresgélés után sem sikerült sajnos semmilyen információt találnom. 
Az orgona, a szószék és a főhajó részlete.
A főhajó gótikus csillagboltozata.
Pillantsunk kicsit vissza a Presbiterium irányába, élvezzük ismét a csodát!
Lengyelország címere a diadalíven.
Egy másik címer a diadalíven. 
Gótikus feszület. 
A diadalív keresztrúdján álló gótikus feszület is Veit Stoss műhelyében készült. 
A szentély
Templomokkal foglalkozó blogaimban minden alkalommal visszatekintek az egyik talán legszebb részhez, a szentélyhez. Most is egy ilyen felvétellel zárom gondolatsoraimat, köszönöm, hogy itt voltatok "velem"!

2016. augusztus 21., vasárnap

A Gubalowkán járva

A Gubalowka nem tartozik a Lengyel-Tátra vonulatához, magasságban, természeti kincsekben meg sem közelíti a Tátrát. Valaha biztosan másként nézhetett ki ez a vonulat is, de napjainkban már nagyon túlterhelt. Ide vezet fel a lábainál kialakult, híres zakopanei piac, rétjei agyonlegeltetettek, rengetegen járnak fel télen síelni - a kiépített sípálya sajnos nem tesz jót a gyepnek - , túlságosan beépített lett és még sorolhatnám. 
De hogy ne csak negatív színekben mutassam be, el kell mondanom a pozitívumait is. Isteni sajtokat és lekvárokat lehet kapni, a sörkedvelők is megtalálhatják a kedvükre való nedűt és még csak nem is drága. A kilátás egyszerűen pazar! De erre majd a későbbiekben visszatérek. 

A hegy 1123 méter magas, siklóval, libegővel, télen sífelvonóval lehet feljutni. 
Gubalowka sikló
Jó tanács: ha meg szeretnénk úszni a hatalmas sorbanállást, inkább hétköznap vegyétek igénybe a siklót! 

Felérve a hegyre, mindenhol árusokat, vendéglőket, baconkákat (sajtkészítőket) és rengeteg embert láthatunk, de ez ne szegje kedvünket egy jó alapos sétától! 
Falatozó
Ha szeretitek a különleges sajtféleségeket, kulináris élvezeteket, ezt a helyet mindenkinek ajánlom. Elképesztő féle sajtos és egyéb helyi specialitásuk van, és isteni söreik. Az ételek szabad tűzön készülnek, finom füstös ízűek. 
Baconka
Aki haza is szeretne vinni a speciális lengyel sajtokból, az például egy ilyen Baconkában (sajtkészítő műhely) vásárolhat, rengeteg van belőlük a Tátrában is. Mivel én imádom a sajtokat, jókora mennyiséget be is szereztem. Ki ne hagyjátok! 
Gubalowka
Ezek a jószágok oly békésen heverésztek a gyepen, cseppet sem zavarta őket a fotósok áradata. 
Gubalowka
Az itteni gazdák megtartva a múlt hagyományait ilyen érdekes, számomra szokatlan kazlakban tárolják a szénát. Egy ágas szerű szerkezetet állítanak a földbe és folyamatosan rakják rá a kaszálékot. 

Helyenként itt is megtalálhatóak igazi, szép úgynevezett zakopanei stílusú házak. A látványukkal az egész Lengyelországban eltöltött időben nem tudtam betelni. Egyszerűen fantasztikusak! 
Gubalowka - zakopanei stílusú ház
Gubalowka - zakopanei stílusú ház
Természetesen ennél több ilyen épület is van, de mindegyiket képtelenség lenne ebbe a blogba betenni. 
Építkezéshez előkészített faanyag.
Meglepett a faanyagok tárolási rendje, óvják-védik az időjárástól, megbecsülik az erdő adományait. (Bárcsak elmondhatnám ezt a hazai faanyagokról is.)
Gorál lovaskocsi
Zakopaneban nagyon nagy hagyománya van a lovaskocsikázásnak, ....... a fotón egy igazi kuriózum, egy gorál lovaskocsi látható. 

Van a hegynek vallási kötöttsége is, szinte mindenhol (ahol megfordultam) kisebb-nagyobb kő- és fatemplomokkal, kápolnákkal találkozhatunk. A Gubalowkán is épült egy szerény, de nagyon szép kápolna.
Kaplica Matki Bozej Nieustajacej Pomocy
Kaplica Matki Bozej Nieustajacej Pomocy
Ha kellőképpen kibámészkodtuk magunkat, teleettük a pocinkat finomságokkal, ideje kicsit megpihenni és elfogyasztani egy jókora korsó finom és kellőképpen hideg lengyel sert! De nem ám akárhol! Mutatom. 
Egy fantaszikus panorámájú terasz
Én is itt ücsörögtem jó darabig és élveztem az elém táruló panorámát, a Tátrát! Időnként megállt a kezemben a sörös korsó, fotózgattam és olvadoztam. Kell ennél szebb látvány? Ez is egy indok arra, hogy feltétlenül fel kell menni a Gubalowkára! 
Alattunk Zakopane
Alattunk Zakopane
Alattunk Zakopane
S hogy ne csak Zakopanet mutassam nektek, következzen néhány panoráma fotó a Lengyel- és a Szlovák-Tátráról is. 
Giewont 1894m Malolaczniak 2096m Krzesanica 2122m
Dlugi Giewont 1867m Giewont 1894m
Kasprowy Wierch 1987m
 Granaty 2240m
Hawran 2152m
 Kolowy Szczyt 2418m Lomnica 2632m
Természetesen ennél sokkal, de sokkal több panoráma fotót készítettem, megosztani itt nagyon hosszadalmas lenne, talán majd egy külön albumban visszatérek rá. A fényviszonyok sajnos nem a legjobbak voltak, de azért remélem a képek így is elnyerik majd a tetszéseteket! 

Gubalowka sikló 
Utam, s egyben blogom végére is értem. Immáron lefelé tartottam a hegyről, közben megörökítettem a szembejövő siklót. 

Köszönöm, hogy itt jártál, további szép napot kívánok!2016. augusztus 7., vasárnap

Esőben, napsütésben - Morskie Oko

Reggel ragyogó napsütésre ébredtem, izgatottan készülődni kezdtem, hamar ki is értem a Zakopanéből induló kisbuszhoz. Úti célom nem más volt, mint Morskie Oko (Halas-tó). Bár tudtam, hogy aszfaltoznom kell majd, de arra még legmerészebb álmomban sem gondoltam, hogy oda-vissza ez 21 km lesz. Ekkora távolság hegyi - föld - utakon meg sem kottyan, de ......... mire visszaértem a lábaim - főleg a térdeim - kikészültek kissé. (hiába fásliztam) Erről a helyről annyi szépet s jót hallottam, képtelen voltam ellen állni a csábításnak. 
A helyi kisbusszal bizony jócskán sokat tekeregtünk, mire odaérkeztünk utunk kiinduló pontjához. Csodálatos volt az egész út, nagyon élveztem! 
Útban Morskie Oko felé.
Lovaskocsikkal - elég borsos áron - lehet kényelmesen megközelíteni a Halas-tavat, de én inkább a gyaloglást választottam.
Mickiewicz-vízesés
Mickiewicz-vízesés
A Mickiewicz-vízeséshez érve jó ideig csak bámészkodtunk, fotóztunk és élveztük a víz hangos robaját. Az ott kialakított pihenőhelyen elfogyasztottuk reggelinket, majd vidáman továbbindultunk. Jó tízperces gyaloglás után egy pillanat alatt megfordult az idő, jókora esőt zúdítva a nyakunkba. A hőmérséklet negyedórán belül több mint 10 fokot hűlt, jól jöttek a melegebb ruhák. 
Párában, szépségesen.
A fotón balról jobbra haladva a következő csúcsok láthatóak: Wotowy Grzbiet (Ökörhát) 2372m, Mieguszowiecki Szczyt Czarny (Keleti-Menguszfalvi csúcs) 2410 m, Mieguszowiecki Szczyt Posredni (Középső Menguszfalvi csúcs) 2393m, Mieguszowiecki Szczyt Wielki (Nagy Menguszfalvi csúcs) 2438m, és a Cubryna (Csubrina) 2323 m.
Az eső amekkora csinnadrattával jött,  olyan pillanatok alatt el is állt, és már ismét kisütött a nap. Ennek köszönhetően azonban a levegő páratartalma a többszörösére emelkedett, meleg ruháinkat hamar le is dobáltuk magunkról, s izgatottan folytattuk utunkat. 
Panoráma
A fotón balról jobbra az alábbiakat látjuk: Spadowa Kopa 2251m, Niznie Rysy (Dénes-csúcs) 2430m, Rysy (Tengerszem-csúcs) 2503 m,  és a Zabia Przelecz (Békás-tavi torony) 2225m. A Rysy (Tengerszem-csúcs) a Lengyel-Tátra legmagasabb csúcsa. 

Egész úton szinte csak felfelé néztem, fantasztikus volt az elém táruló panoráma! Lassan már közeledtünk is úti célunkhoz.
Panoráma 
A Niznie Rysy (Dénes-csúcs) 2430m és a Rysy (Tengerszem-csúcs) 2503 m. 
A Rysy csúcsa és lankái.
Schronisko PTTK
Megérkeztünk Morskie Okohoz, a fotón a Schronisko PTTK menedékház látható. Rengetegen voltunk, erre nem is számítottam. 
Schronisko PTTK 
A menedékházról kívül-belül készítettem képeket, majd elindultam a tó körüli felfedező utamra. Hogy milyen? Kísérj el és te is meglátod. 
Morskie Oko
Hegycsúcsok balról jobbra: Rysy Tengerszem-csúcs 2508m, Zabia Przelecz (Béka-szoros) 2225m, Zabi Kon (Simon-torony) 2291m, Zabia Turnie Mieguszowieczka (Békás-tavi torony) 2335m, Wolowa Turnia (Ökörhát-torony) 2373m. 
Morskie Oko
Amit látunk balról jobbra: Mieguszowiecki Szczyt Posredni (Középső-Menguszfalvi csúcs) 2393m Mieguszowiecki Szczyt Wielki (Nagy-Menguszfalvi csúcs) 2438m, Cubryna (Csubrina) 2323m, Mnich (Barát-csúcs) 2068m.

Sajnos az eső miatti megállás sok időnket elvette, el kellett érnünk az utolsó Zakopánéba tartó kisbuszt. Elkészült a búcsú fotó és elindultunk visszafelé. 
Morskie Oko
Ezek a csúcsok örökre belevésődtek a szívünkbe: Spadowa Kopa 2252m, Niznie Rysy (Dénes-csúcs) 2430m, Rysy (Tengerszem-csúcs) 2503m, Zabia Przelecz (Béka-szoros) 2225m, Zabi Kon (Simon-torony) 2291m, Kazalnica Mieguszowiecka (Vadorzó-kilátó) 2159m, Mieguszowiecki Szczyt Czarny (Keleti-Menguszfalvi csúcs) 2410m és a Mieguszowiecki Szczyt Posredni (Közép-Menguszfalvi csúcs) 2393m. 

Végére értem egy szép napnak és blogomnak. Remélem tetszett amit láttál kedves olvasóm és legközelebb is velem tartasz! Köszönöm a figyelmedet, további szép napot kívánok Neked!