2016. július 26., kedd

Fa templomok Zakopane - Szűzanya temploma

A Lengyel Tátrába történő utazásom nem csak túrákról szólt, igyekeztem magát a várost is alaposan végigjárni, ami persze teljességgel lehetetlen volt ilyen rövid idő alatt. El kellett döntenem, mikor túrázom, és mennyi időt szánok a település megismerésére. Nehéz feladat volt, kompromisszumos megoldás is szükségeltetett. 
Reggelenként és este is koptattam a városka utcáit, és egy teljes napot is kiválasztottam magamnak, amit kizárólag csak városnézéssel töltöttem.

Megkapó látványt nyújtanak az igazi, úgynevezett "zakopanei építészeti stílusban" épült rönkházak - talán egy blogot azok is megérdemelnének - , de a fából épült templomok .......... teljesen magukkal ragadtak. Ezekből szeretnék majd néhányat bemutatni nektek is, remélem a fotókon keresztül átérződik majd a hely atmoszférája. 
Elsőként a Kościół Matki Bożej Częstochowskiej templommal kezdenék, melynek magyar neve a Szűzanya temploma. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej 
Odaérkezve percekig csak némán, szinte megrészegülve álltam, a szemem itta az elém táruló, eddig számomra szokatlan látványt. Sütött a napocska, az ég csodálatos kéksége, a felhők hófehérsége fantasztikus hátteret adott fotóalanyomnak. S hogy milyen belül? Lépj most be velem ............
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
............ és érezd azt amit én akkor átéltem. Minden fából készült, szinte még az illatát is éreztem. A padok, a csillár, az oltár és még sorolhatnám, mind-mind dolgos, kézzel faragott darabok. Az egész helyiség valami megmagyarázhatatlan melegséget árasztott magából. Leültem az egyik padba és élveztem a hely auráját, s csak jóval később kezdtem el fényképezni. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Erre nem lehet mást mondani! Egész egyszerűen csodálatos! Engem teljesen letaglózott a látvány. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Az oltár, a szobrok, a pufók angyalkák ............. csordultig telt a szívem melegséggel és szeretettel. Régen éreztem már így, bevallom. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Az apró szentélyben oly sok szépség látható finoman elhelyezve, egyszerűen fantasztikus! 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Az oldal oltárok is kézzel faragottak, a terítők is kézzel hímzettek. Nem kevés idő kellett nekem ennyi szépség befogadásához. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
S bár első ránézésre alacsonynak tűnik a templom belseje, jól látható, hogy az orgonát egy szép karzat öleli körbe. 
Kościół Matki Bożej Częstochowskiej
Még a templomot belülről védő rács is fából készült, szintén kézi faragással. 

A helynek olyan kisugárzása van, amit szavakkal nem is tudok igazán megfogalmazni. Talán csak ennyi: béke, harmónia és az angyalok halk dala. 

Sokat viaskodtam magamban, hogy elindítsam-e ezt a blogsorozatot, de a szeretet győzött. Remélem Ti is így éreztek, köszönöm a látogatást! 
 

2016. július 22., péntek

Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - Zakopane

Lengyelországba történő utazásom előtt is tudtam, hogy az ott élők rendkívül vallásosak, úgy gondoltam emiatt kicsit több templomuk van. Azonban arra nem számítottam, ami ott várt rám. Szálláshelyemen, a csodálatos Zakopane városában is jóval több ilyen építmény található, de hogy még a hegyekben is lesznek ilyenek (erről majd a későbbiekben), arra nem is gondoltam volna. 

Most egy Zakopaneban található vallási központról szeretnék veletek néhány gondolatot megosztani, természetesen fotókkal is illusztrálva. 

A templomot a helybéli hívek építették hálaadományként II. János Pál pápa életéért, aki ellen 1981. május 13-án, a Fatimai Szűzanya ünnepén követtek el merényletet a római Szent Péter téren. 
(forrás: Köztérkép) 
A hely hatalmas nyugalmat, meghittséget áraszt magából, és valami megmagyarázhatatlan kisugárzással is rendelkezik. Ennek oka talán az, hogy a kapun belépve II. János Pál Pápa csodálatos szobra köszönti az érkezőket. 
Jan Pawel II.
A Szentatya hagyományos miseruhában, barátságos arckifejezése emberi melegséget, és a hívek iránti szeretetét sugározza. Kezeit széttárva szeretne magához ölelni mindenkit, de a szemben lévő Magas-Tátrát is, ahol oly sokat túrázott. 
II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban volt pápa Szent Péter és IX. Piusz után. Kétségtelenül ő a történelem eddig legismertebb és legközkedveltebb pápája.
Szentté avatására 2014. április 27-én került sor.
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma
Bár nem volt igazán kedvező az időjárás, nem igazán zavartak a külső tényezők. Különösen jó hangulat telepedett rám, mikor megtudtam, hogy a templomban éppen egy gorál esküvői szertartás folyik és fotózni is lehet. 
Néhány felvétel az esketés alatt készültekből, természetesen csak a templombelsőről. 
Fatimai Szűzanya kegyhely templom
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma 
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma
A szertartás nekem újdonság volt, élveztem a közben folyamatosan hallható gorál zenét, és ahogy az ifjú párt a kapuban várták. Elég sok képet készítettem az eseményről, melyet a kapott e-mail címre azóta már el is küldtem. 
Folytatom a templom belső terének bemutatását, különleges szépség. 
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - a főoltár a baldachinnal.
Fatimai Szűzanya kegyhely templom - a szentély bal oldali része.
Fatimai Szűzanya kegyhely templom - mellékoltár
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - mellékoltár (gorál jelenettel).
Fatimai Szűzanya temploma - mellékoltár (gorál jelenettel).
Fatimai Szűzanya kegyhely templom - mellékoltár a pápával.
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - mellékoltár, II. János Pál pápa.
A lengyelek II. János Pál pápához kötődő szeretete és tisztelete mindent átjárt, bárhol is jártam. 
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - a karzat és az orgona.
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - visszatekintés.
A tágas és különleges belső tér fotózása után kicsit még a külső részen is körbenéztem, s nem hiába. A templom mellett még Sanktuarium - nemzetközi oktató és konferenciaközpont - is látható, igazán impozáns, hatalmas méretekkel. A kertben szobrok lettek elhelyezve. 
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - II. János Pál kápolna és emlékhely.
II. János Pál pápa portréja a kis kápolnában.
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma - parkoló.
Hatalmas zarándokhely lett, buszokkal jöttek-mentek az emberek, mindenki tiszteletét szerette volna tenni a lengyel pápánál. A zarándokok fogadására külön parkoló is készült a vallási központ mellett. Bevallom ilyet én még sosem láttam. 
Fatimai Szűzanya kegyhely temploma. 
A búcsúképen a Fatimai Szűzanya kegyhely templomának bejárata látható Zakopane szent hegyével, a Giewont vonulatával. 
Engem a hely szelleme teljesen magával ragadott, remélem kedves olvasóm, téged is megérintett. Köszönöm, hogy velem tartottál, további szép napot kívánok!