2015. december 6., vasárnap

A Gerecse titkai.

Még nyáron írtam egy blogot a Gerecséről, mely sokak számára méltatlanul ismeretlen hely. Akkor még nem is gondoltam, hogy egy kedves kolléga meghívásának eleget téve hamarosan visszatérek oda. 

Reggel korán indultunk, sok helyszín volt betervezve, ezekhez bizony idő is kellett. Nem volt ezzel semmi baj, hiszen jó kis csapat jött össze, útközben rengeteget nevettünk, sokat beszélgettünk az előttünk álló napról. Célunk több barlang meglátogatásával összekötött denevér számlálás volt.
Először Bajna településen álltunk meg, hogy megnézzük az Öreg-lyuk barlangot. 
Öreg-lyuk barlang kőzete. 
Nekem a barlang kőzete is nagyon tetszett, jó pár fotót készítettem róla. A kattintgatások között egyszer csak egy apró kis lényre lettem figyelmes. 
Kis patkósdenevér hibernált állapotban.
Egy kis patkósdenevér! Még egy arasznyi sem volt a teste és mozdulatlanná dermedve csüngött az egyik benyúló sziklafal oldalán. Egy ideig csak álltam és azon tanakodtam, vajon hogy tud ezekkel az aprócska kis lábakkal megkapaszkodni? Tűnődésemből egy figyelmeztető hang térített magamhoz, tovább kellett indulnunk. 

Következő megállóhelyünk a Lábatlanban lévő Kecske-kőn még mindig működő bánya robbanóanyag raktára volt, az itt készített fotókat az előírások miatt nem publikálom. Inkább egy, az akkori időjárást is mutató képet mutatok. 
Csípős, hideg idő volt.
A csípős, hideg idő ellenére vidáman folytattuk utunkat Lábatlan felé. Kollégám közlése szerint ott aranyos a bejutási lehetőség. Hiába kérdeztem mit ért azon, hogy aranyos, nem volt hajlandó többet elárulni róla. 
Odaérkezve még mindig nem tudtam mi vár rám, csak annyit, hogy egy régi bezárt bányához érkeztünk. Kiszállva a terepjáróból a Bersek-bányánál egy nagy sziklaomlást láttam csak. Az elém táruló látvány teljesen magával ragadott, palás szerkezetű kőzetet bányásztak itt valaha, engem a Bükkben található Bél-kőre emlékeztetett. (Szeretném megjegyezni, hogy e helytől nem messze még mindig folyik a bányászat, a terület nem látogatható!)
Bersek-bánya, Lábatlan.
Micsoda hangja lehetett ennek, mikor lezúdult. 
Ahonnan leszakadt. 

Ami leszakadt.
Igazi színkavalkád! Ezen a leomlott kőzettengeren kellett átegyensúlyoznunk az "aranyos" bejárathoz. 
Bersek-bánya alagút bejárata. 
Első ránézésre mindenkinek úgy tűnhet, hogy csak a képen is jól látható ajtót kell kinyitni és bemenni. De nem úgy van ám az! Az ajtót lehegesztették. A mellette lévő legalsó lyukon kellett bekúsznunk, hogy körülnézhessünk bent is. Hasra fekvés, jobb váll be, majd következett a bal és kúszás tovább. Kifelé természetesen ugyanezzel a módszerrel. Ekkor már szinte felismerhetetlenül koszos volt mindenem, de ki törődött mindezzel, mikor bent újabb meglepetés várt bennünket. 
Közönséges denevér.
A közönséges denevér jóval nagyobb az előzőleg látott fajnál de mint kiderült, őkelme sokkal harapósabb is. Gyűrűzéskor csak vastag kesztyűben lehet megfogni, mert képes átharapni az ember kezét. Hah a kis "agresszív. 
Közönséges denevér. 
A mellénye hófehér, igazi "Don Juan". Nekem nagyon tetszett a látvány! Beljebb menve egy igazán szépséges, fekete "bundájú" példány lógott az alagút plafonjáról. 
Nyugati piszedenevér.
A nyugati piszedenevérrel sajnos nagyon ritkán találkozhatunk, emiatt fokozottan védett is! A hátán látható fehér sáv még különlegesebbé teszi őt! Ekkor már tudtam, hogy végleg szerelmese lettem ezeknek a csodálatos élőlényeknek.  
Miután itt is felmértük a denevér állományt, tovább mentünk Bajótra, ahonnan a Gercsére tettünk egy kis kitérőt. Ott három barlangot ellenőriztünk, mindegyik szabadon látogatható is. 
Bajót, Baits-barlang.
A Baits-barlang aránylag kicsi, itt valószínűleg a folyamatos zavarás miatt nem találtunk semmit. Azonban ez az ívben meghajló fa fantasztikus keretet ad a barlang bejáratának. Ami ezek után fogadott, leírhatatlanul szép hely!
Bajót: Öreg-kő, Jankovich-barlang.  
Bajót: Öreg-kő, Jankovich-barlang.
A Jankovich-barlang az Öreg-kő tetején található, igazán szép, tágas, többszintes barlang, felső szintjén "diadalív" fogadja az arra járókat, csodálatos látvány! 
Bajót: Öreg-kő, Jankovich-barlang.
Egy jó tanács azoknak, akik ide látogatnak: csak óvatosan a fejekkel! Miután e helyütt is alaposan körbenéztünk, kis csapatunk elindult tovább felfelé a Szalay-barlanghoz. Mivel tudtam, hogy ugyanitt fognak visszajönni, engedtem a csábításnak s különválva tőlük óvatosan araszolva a sziklafalon, pár felvételt készítettem egy védett páfrányról.
Magyar pikkelypáfrány.
Nem igazán vagyok egy nagy páfrány szakértő, de ennek a magyar pikkelypáfránynak a látványa teljesen lenyűgözött. Mire elkészítettem a kellő mennyiségű fotót, a többiek már vissza is értek. 
Következő helyszínünk a Pisznice-barlang volt. 
Pisznice-barlang 
Ez a barlang nem látogatható, hatalmas számú denevér telelőhelye. Tekintettel arra, hogy már nagyon sokuk hibernált állapotban volt, igyekeztünk nagyon minimálisra venni barlangi lámpáink fényét is. Fantasztikus látvány nyújtott, ahogy a több mint száz különféle állatka ott lógott a barlang felső és oldalfalain. Mire itt végeztünk, már be is sötétedett, a következő helyszínre, egy még mindig működő bánya lezárt szelvényébe, már korom sötétben érkeztünk. 
Triász II barlang kormos mészkőfala - volt bánya. 
A Triász II barlang vasajtajához lépve, már a denevérek számára kialakított nyílásnál megcsapta az orromat egy, a múltra emlékeztető illat. Belépve az ajtón felkiáltottam: mozdony füst szagát érzem! A falak kormosak voltak és még mindig áradt belőlük a bányászmozdony illata. Sosem jártam még ilyen helyen, nagyon megörültem neki! Ahogy egyre beljebb haladtunk, itt is ráleltünk néhány denevérre. 
Közönséges denevér - Triász II barlang. 
Ismét rácsodálkoztam arra, hogy ezekkel az aprócska "tappancsokkal" miként tudnak ilyen ügyesen megkapaszkodni. 
Kis törpedenevér - Triász II barlang. 
Ez a barlang más csodákat is rejteget, megindult a cseppkő képződés: apró, vékonyka oszlop cseppkövek, zászlóscseppkövek, szalmacseppkövek és az oldalfalakon cseppkőlefolyások! Hatalmas kincs, vissza kell térnem ide egy alaposabb fotózásra! 

Végére értünk a barlangászásnak, teljesen feltöltődve indultunk szálláshelyünkre Tatára a másnapi Vadlúdsokadalomra. Nekem teljesen új élményeket sikerült szereznem, ebből nyújtottam át nektek is egy kis csokorra valót. 
Köszönöm a figyelmeteket, szép napot kívánok mindenkinek!