2015. november 17., kedd

Bánfalva apró temploma

Bánfalva egy apró, de igen kedves település, napjainkban már Sopron kertvárosának tartják. Az itt élő emberek megtudták őrizni nyugalmukat, nincs az a nyüzsgés mint a városban. Valaha a település Wandorf néven volt ismert, a Bánfalva név a 19. század óta ismert, 1950 óta Sopron városrésze. 

A település különlegessége, hogy két temploma is van. Az egyik a karmelita plébániatemplom a mellé épült kolostorral, a másik pedig egy aprócska Árpád-kori - kora gótikus templom. Jó néhány évvel ezelőtt - sátraztam - már jártam itt, s legnagyobb bánatomra egyik egyházi intézménybe sem sikerült bejutnom. Akkor úgy jöttem haza, nem adom fel, ide be kell majd valahogy jutnom. A kitartás most meghozta a jutalmat, sikerült! 
Először a karmelita templomot kerestem meg, ahol az ott tartózkodó, a templomot éppen díszíteni készülő hölgy "súgta" meg nekem, hogy a kis templomba is be tudok jutni, ha sietek. Sietni? Rohantam! Ezt nem szabad kihagynom! 
És odaértem ...............

Egyhajós, négyzetes szentéllyel épült az Árpád-korban, a diadalív freskói szerint már a 12. században állt.
Mária Magdolna templom 
A kerítéskapun belépve először a különleges torony hívja fel magára a figyelmet. Ez a nyugati oldal, a torony kora gótikus, a 14. században utólag épült. Alsó része négyszögletű a kőkupola pedig nyolcszögletű. 
Mária Magdolna templom
A szentélyen már egyértelműen látszik a kora gótika, az ablak már csúcsíves és megjelennek a támpillérek is. Nagyon szép! 
Mária Magdolna templom 
A nyolcszögletű, kora gótikát tükröző torony tetején kősisak látható, mely apró kovácsoltvas keresztet tart. 
Mária Magdolna templom 
A kápolna bejárata Árpád-kori, a körülötte lévő "előtér" azonban barokk, szerencsére azonban ez nem ront az összképen. 
S akkor lépjünk be .............. lássunk apró csodákat! 
Templombelső
A templom hajója román stílusú, faragott kövekből készült falakkal, diadalívvel. A szentély felé nézve ismét valami mást láthatunk. Balra a keresztelő medence, jobbra pedig a szószék is a gótika jegyeit tükrözi. 
A szentély gótikus boltozata.
A kis kápolnát körüljárva már látható volt, a szentély valamikor átépítésre került. Belül a gótika csodálatos boltozata ejti ámulatba az ide érkezőket. A szentély tört terméskőből készült, a nyolcszög három oldalával zárul, három támpillérrel.
Freskótörekékek. 
A hajó freskótöredékein a betlehemi Szent Családot meglátogató háromkirályok illetve férfiszentek láthatók.

Apró méretei miatt szinte azonnal a szívemnek oly kedves Cserkúton található Árpád-kori templom jutott eszembe. Hatalmas öröm volt ez számomra akkor ott és most itt is! Ezek a kicsiny ékszerek hatalmas értékei épített örökségeinknek! 


 


2015. november 8., vasárnap

Ahol a patak is elbújik.

Ismét elérkezett az ősz, a színek kavalkádjával. Nekem akkor tetszik a legjobban, mikor megérkeznek az első igazi éjszakai lehűlések. Ilyenkor már meg-megcsipkedi a hideg a leveleket, pompás színt adva nekik. Ez olyan mintha másodszor lenne tavasz, csak most a levelek "virágzanak". Az erdő fái oly szépek és ellenállhatatlanul csábítóak, muszáj kicsit barangolni benne egyet. 
Mivel az időjárás előrejelzés elég szép, napos időt ígért, kapva kaptam a lehetőségen, elhatároztam, hogy kirándulok egy kicsit. Reggel elég korán indultam bízva abban, hogy a buszon nem lesznek még sokan, de tévedtem. Rengeteg bakancsos jött velem együtt, még pótló járatot is beállított a vonal üzemeltetője. Ezért - és már nem először fordult elő ilyen - külön köszönet jár nekik (nem Volán)!

A napom vidám emberek sokaságával és hatalmas köddel indult, de mire felértem tervezett túrám kiindulópontjára, már huss el is szállt a köd, a napocska még kissé bágyadtan, de átvette az uralmat. Bár ebben a szurdokvölgyben már többször is jártam - nagyon szeretem - őszi pompában még sosem láttam. 
Szurdokvölgy bejáratánál. 
A völgy bejáratánál még elég sok növény zöldellett, de ahogy tovább haladtam, minden megváltozott. 
Szurdokvölgy eleje. 
Az utóbbi időszak hatalmas esőzései miatt azt hittem, a patakban sokkal több víz lesz majd, de ...... erről is írok majd néhány gondolatot. 
Dera-patak
Tavasszal, hóolvadás után hatalmas zúgással esik alá a víz, most szép szelíden csobogott csak, de még így is csodálatos. 
Szurdokvölgy 
Erre a pontra érve hagytam magamat kissé elcsábítani a Som-hegy felé, ahol egy hangulatos turistaház működik. Kíváncsi voltam milyen lehet és végül is nem túl nagy kitérő. Így hát nekiindultam. 
A Som-hegy felé vezető turistaút. 
Itt már igazi őszi színkavalkád várt rám, melyet a beszűrődő napfény még szebbé tett. Egy darabig csak álldogáltam és élveztem az elém táruló látványt. 
Som-hegyi Turistaház 
Som-hegyi Turistaház
A Som-hegyi Turistaház és környezete nem is oly régen lett felújítva. Korszerűsítésével immáron egész évben fogadja a turistákat, nyáron még sátrazni is lehet. Kicsit belül is körülnéztem, tetszett amit láttam! Ideje volt azonban visszaindulnom a szurdokvölgy irányába. 
Galambgomba 
Visszafelé találkoztam egy-két gombával, néhány fotót is készítettem róluk. Sajnos csak annyit tudok róla, hogy valamelyik galambgomba. (a gombákhoz nem igazán értek, inkább a botanikához)
Dera-patak 
Tükröt tart a patak az erdő fáinak. Ez a gondolat futott át a fejemben mikor megláttam ezt a jelenetet. Itt még elég sok víz volt a patakmederben, de tudtam ennek hamarosan vége lesz, jól ismerem ezt a völgyet. 
Szurdokvölgy 
Valójában itt kezdődik a szurdokvölgy, s mint látható, a patak bizony már csak mutatóban van jelen. Maga a völgy vízválasztó a Pilis és a Visegrádi-hegység között. A bal oldalán a Pilis, jobbra pedig már a Visegrádi-hegység vonulata húzódik. Ez a kőzeten is igen jól látható. A Pilis és a szurdokvölgy alkotója Dachstein mészkő. A mészkő porózusos, könnyen átengedi a vizet, ezzel segítve az esetleges barlangképződéseket is. Nincs ez másként itt a Dera-szurdokban sem, a völgy alatt komoly barlangrendszer található. Ennek köszönhetően a patak vize hol elbújik, hol ismét a felszínre tör. Ezért is nevezik a Dera-patakot búvópataknak. 
Dera-szurdok 
Mivel a völgy mélyen a két hegyvonulat között található, napfény csak elvétve süti, árnyékos, félhomályos és egész évben - még a nyári forróságban is - hűvös. Fái bükkök, égerek, hegyi juharok, mind-mind hidegkedvelőek. 
Dera-szurdok 
Az itt látható sziklákat helyenként vastag mohapárna fedi, különös szépséget nyújtva az erre járóknak. 
Dera-patak
Ezen a részen még elég szépen csordogált a patak vize, meg is álltam néhány percre és élveztem a "muzsikaszót". 
Dera-patak
Dera-szurdok
Helyenként a fák gyökerei adják a továbbjutáshoz a lépcsőt, a mohos sziklák telis-tele vannak páfrányokkal. Kell ennél szebb? 
Dera-szurdok
Ennél a hatalmas sziklatömbnél már eltűnt a patak vize, de a látvány még így is kárpótolt mindenért.
Dera-szurdok 
A szurdokvölgy helyenként nagyon lekeskenyedik. Tavasszal, olvadás után ezen a részen száraz lábbal alig lehet átkelni. 
Dera-patak medre.
Furcsa volt így szárazon látni a sziklákkal teli patakmedret, de ismerve e helyet, tudtam a föld mélyén ott "lapul" a Dera-patak. 
A Szent-kút vize. 
Kiérve a szurdokból vidám vízcsobogásra lettem figyelmes. Nagyon örültem neki, imádom a patakok hangját! Ez már a Szent-kút vize, mely indíttatást adott utam folytatására. Bőven volt még időm, a lábam pedig várta még a kilométereket. Nosza tovább. 
Őszi bükkös a Pilisben. 
Utam egy kis kaptatóval indult, egy csodás színekbe öltözött bükkösben. Különös, hogy a bükkösök ősszel teljesen más pompába öltöznek. 
A Kék-kápolna és a Szent-kút. 
Kék-kápolna
Ez a hely az erdő közepén elmondhatatlanul szép! Különös hangulatot áraszt, rengeteg ember jár ide. A kápolna rendezett, az erdőjárók nagyon vigyáznak rá, s ez így is van rendjén. A Szent-kút egy igen bővizű forrás, jó itt leülni pihenni és hallgatni az erdő neszezését. Néhány falat elfogyasztása után még én is ittam a forrás hűs vizéből, majd indulnom kellett tovább. 
Őszi erdő
Ezzel a látvánnyal búcsúzott tőlem az erdő, véget ért röpke kirándulásom. Szép időm volt, a természet agyon kényeztetett csodás színkavalkádjával, fantasztikusan éreztem magamat! 

Remélem Te is élvezted amit itt láttál kedves olvasóm, szeretettel várlak legközelebb is!