2015. október 26., hétfő

A hagyományokat őrizni kell - Pékmúzeum

Sopron: Balfi út, Bécsi utca, Halász utca, Fövényverem utca. Valaha a város ezen részén éltek a kézművesek és őstermelő gazdák. Itt sétálgatva még mindig különös hangulat tölti el az embert.  Már a 16. század óta dolgoztak itt pékek is. 
Egy mesebeli kicsi ház rejtekében, a Bécsi utcában egykor pékmesterek nemzedékei készítették a kenyeret, a különféle pékárukat, süteményeket és fagylaltot. A ház első ismert pékmester tulajdonosa Joachim Hübner volt az 1686-1699 közötti időszakban. Az utolsó tulajdonos - Sever Mihály -  halála után, 1972-ben határozta el Sopron városa, hogy az eredeti állapotok megtartásával Pékmúzeumot nyit. Ezzel a döntéssel hatalmas kincset nyújtott át nekünk, látogatóknak. Az ott dolgozó nyugdíjas tárlatvezető hölgy elmondása szerint egész Európában egyedülálló ez a múzeum, mert csak nálunk van ilyen! 
S akkor lépjünk be a kapun. 
A Pék-Ház belső udvara. 
A konyha a tűzhellyel. 
A konyhában egy már modernebb tűzhely látható - 19. század - amely már meleg víz készítésére is alkalmas volt. 
Kávépörkölő
Rengeteg kincset láttam itt is, ezek közül nekem ez a kávépörkölő tetszett talán a legjobban. 
Az egyik lakószoba
A második lakószoba
A fotón, a lakószoba falán az ágy fölött, a Sever házaspár képe látható. 
A második lakószoba más oldalról nézve. 
Az egész lakrész alacsony belmagasságú, aprócska helyiségekből áll, szinte láttam magam előtt, milyen alacsonyak is lehettek az akkoriban ott élt emberek. 
Aztán ................ 
Cukrászműhely 
Cukrászműhely
 ............. elkezdődött a kincsestárak felfedezése. Elsőként a cukrászműhelyben nézhettem körül, ahol sok számomra is ismerős, régi eszközt láttam. Mint például ..........
petróleumfőző
----------- egy petróleumfőző, ................
habverő
.............. egy habverő ..................
tésztanyújtó
............. és egy jó öreg tésztanyújtó. 
Aztán következett a sütőszoba, a kemencével, a dagasztó teknővel, a kelesztő ládákkal és a szakajtókkal.
Pékműhely: a kelesztőkád és a nyújtódeszka. 
Pékműhely: a kelesztők.
Pékműhely: különféle méretű szakajtók. 
Pékműhely: a hatalmas kemence.
Az éjszakai munka során a pékmester és inasa nem mehetett messze a műhelytől, így egy kis szunyókálásra kialakításra került egy deszkakamra is.
Deszkakamra. 
A pékség boltja. 
A pékség boltjában is az eredeti bútorzat látható. 
A vitrinek kincsei. 
A vitrinek kincsei.
Néhány kincset vitrinben őriznek, talán a méreteik és különleges értékeik miatt, de érdemes ezeket is jó alaposan kitanulmányozni. Sokukkal még napjainkban is dolgoznak, háztartásokban is tartanak. Van ott valami, ami nekem is nagy meglepetést okozott ami nem más, mint egy .............
fagylalttartó
------------- fagylalttartó szekrényke, benne apró üvegtálakkal.  
Hatalmas élmény volt ott járni, látni ezt a sok értékes kincset! Rengeteget mentem a városban, nagyon sok szépséget láttam, de ez minden képzeletemet felülmúlta! Sok szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe ezt a helyet. 
2015. október 10., szombat

Sopron és a gótika - Szent Mihály templom

Egyszer volt, hol nem volt ........... blogomat így is kezdhetném, hiszen amiről most itt írok, egy mesébe illő, csodálatos helyről szól. 

A kora középkori épület eredetije még a 13. században román stílusban épült, majd a 14. században továbbalakították.  Végső befejezésére a 15. században került sor, ekkor lett átalakítva gótikus stílusúvá. A történelem során ez az épület is sok mindenen keresztülment - tatárjárás, tűzvész, törökök és még sorolhatnám. A legnagyobb kár akkor érte, mikor felbecsülhetetlen értékű gótikus szobrait 1608 után képrombolók kidobták a templomból és elégették. 
1860-ban kapott egy jelentősebb felújítást, melyet a Stornó család végzett, ekkor kerültek bele  neogótikus elemek is. 

A Szent Mihály plébániatemplom napjainkban ismét megújulásra vár. Hosszú folyamat lesz, de ha elkészül, a Pannonhalmi Bencés Apátsághoz hasonlóan visszakapja eredeti gótikus szépségét, melyet az avatott, gótikában jártas szemek még most is észrevesznek. 
 
Első alkalommal mikor ott jártam, a rácson keresztül látottak alapján azonnal eldöntöttem, hogy ide minden áron be kell jutnom, ez olyan csodálatos, muszáj alaposabban megnézni. A Plébános Úrral történt többszöri telefonos egyeztetés után elérkezett a lehetőség is Evelin személyében. Neki köszönhetően végre sikerült belépnem e csodálatos épületbe. 
Szent Mihály plébániatemplom 
A templom tornyának alsó három szintjén a román - Árpád-kori - stílus jegyeit láthatjuk eredeti, szép formájában, a következő szintek már a gótikát tükrözik. 
Szent Mihály Plébániatemplom
A gótika korában már hatalmas "csarnoktemplomokat" is építettek, a falakat nem csak a hajókat elválasztó oszlopsorral erősítették meg, hanem külső támpillérekkel is. Bevallom engem nagyon lenyűgöz, mikor ilyet látok. Micsoda kőműves emberek dolgozhattak akkor! 
A templom belül sajnos még a világítás ellenére is nagyon sötét, de kit zavar ez, mikor közelről is megcsodálhatja. 
A szentély a főoltárral.
Nem igazán szeretek vakuval fotózni, de itt kénytelen voltam használni, nem volt könnyű dolgom még így sem. 
A szentélyben egy Stornó Ferenc tervezte neogótikus oltár látható, az eredeti oltár jelenleg a Szent Jakab - johannita - templomban található, mely szintén a teljes felújítás küszöbén áll és fantasztikusan szép még így is! 
A főoltár festménye.
A főoltár jobb oldalán látható faragott faszobor.
A főoltár jobb oldalán látható felső faragott faszobor. 
A főoltár bal oldalán látható faragott faszobor.
A főoltár bal oldalán található felső faragott faszobor.
A főoltár festménye felett látható faragott szobrok.
Mint már előzőleg is mondtam, sajnos a fényviszonyok nagyon gyengék voltak, ez a fotókon is erőteljesen látszik helyenként. A szépségük miatt viszont nem tudtam ellenállni a csábításnak, folyamatosan exponáltam. 
Ha alaposabban megnézitek a faragványokat, bizony nagyon rászolgáltak egy alapos restaurálásra, bár így is fantasztikusan szépek. 
A főhajó gótikus boltozata.
A főhajó gótikus boltozatának látványa jó néhány percre szinte "megbénított", fantasztikusan szép! 
A baloldali mellékhajó a szárnyas oltárral.
A baloldali mellékhajó szárnyas oltára. 
A baloldali mellékhajó szárnyas oltárának felső része.
Nagy meglepetésemre a baloldali mellékhajónál egy igazán szép gótikus szárnyas oltárra bukkantam, mely szerencsémre még nyitva is volt ottjártamkor. 
A jobboldali mellékhajó.
A jobboldali mellékhajó oltára.
Fantasztikus látvány ez a sok csodálatos fafaragvány! Melegséget áraszt, jóleső érzés látni és még nincs vége!
Mellékoltár
Mellékoltár
S akkor nézzünk más irányba is szét! Evelin nem csak a szentély közelébe engedett, ő hívta fel a figyelmemet, hogy forduljak meg és élvezzem az elém táruló további csodákat. Íme: 
A hajók a főoltár elől nézve.
A főoltár előtt állva ez a fantasztikus kép tárult elém. A hajók az oszlopokkal, a szószék, álomszép gótikus faragványok és az orgona a karzattal. Ismét hatalmas melegség áradt szét bennem, percekig bénultan néztem ki magamból, még fotózni is elfelejtettem. Egy halk nevetés térített észhez, s végre kattogtatni kezdtem ismét.
Szószék
Még nagyon sokat beszélgettünk vendéglátómmal, majd a búcsúkép elkészítése után átsétáltunk a Szent Jakab templomba. 
A szentély.
Véget ért a mesém mára, ............ de remélem tetszett amit itt láttál kedves olvasóm és legközelebb is velem tartasz majd! 

Csodákkal teli, mosolygós szép napot kívánok neked!