2015. augusztus 20., csütörtök

A tanúhegyek királynője

"A világ nem a könyveidben és térképeidben van, hanem odakint." - részlet A Hobbit-Váratlan utazás című filmből.
Ezzel a szép gondolattal kezdem blogomat, mert mondanivalóm sokban kötődik Hobbitfalvához, mivel én is pontosan olyan apró lénynek éreztem magamat a Badacsony-hegy kőlépcsőin közlekedve, mint a hobbitok a Tündék földjén. 

Kora reggel kinézve szálláshelyem erkélyén elszomorodott, borús idő látványa fogadott, éjjel rengeteg eső esett, a hegy ontotta magából a párát. 
Badacsony párában.
Mivel már nem esett az eső, lelkesen készülődni kezdtem, várt rám a Tündék földje. S hogy miért is hívom így? Kísérj el utamon kedves olvasóm, s Te is látni fogod mindazt, amit akkor és ott én. 

Szép lassan bandukolva magam mögött hagytam a csodálatos, ápolt szőlőket, beértem az erdőbe. 
A Badacsony erdejében.
A fák között még szürkeség volt, leveleikről időnként az összegyűlt vízcseppek vidáman cseperegve pimaszkodtak velem, amin jókat nevettem. Tudtam, jól jön ez majd az emelkedő részen, jól fog esni menet közben egy kis felfrissülés. Elérkeztem az első kaptatóhoz, indulás felfelé! 
A Badacsony erdejében.
Helyenként Természet anya még lépcsőkkel is segített a felkapaszkodásban, ezzel igazán szép látványt is nyújtva. 
II. János Pál pápa emlékhely.
II. János Pál pápa nagyon népszerű volt a magyarok körében is, a badacsonyiak még emlékhelyet is építettek tiszteletére. Ez az emlékhely a Klastrom-kútnál található, nagyon szép! 
Klastrom-kút
A kút vize nagyon finom volt, s mint minden forrásé, jó hideg! Még pancsoltam is benne egy kicsit, nem tudtam ellenállni a csábításának. Felfrissülve vidáman folytattam utamat. 
Kőkapu
Elérkeztem a Kőkapu nevű helyhez, "amin belépve" hatalmas kőtenger fogadott és kísért utamon tovább a következő pihenőhelyemig.
Kisfaludy kilátó
A Kisfaludy kilátóról elém táruló panoráma .......... teljesen elvarázsolt. A kilátó tetején ötletesen táblákat helyeztek el, melyek segítségével rögtön megtudhatjuk azt is, hogy éppen mit láthatunk. Rengeteg panoráma fotót készítettem, de azokat majd egy külön albumban fogom megmutatni hamarosan. 
Néhány falat elemózsia elfogyasztása után folytattam utamat.
A Badacsony-hegy erdeje.
Igazi vadregényes erdőben haladtam tovább. Ekkor még mit sem sejtettem arról, ami várt rám .......de megérkeztem oda is.
Bazaltlépcsők 
Fantasztikus bazaltlépcsősoron "másztam" tovább. S hogy miért is mondom, hogy másztam? Én valójában egy apró "hobbitnak" számítottam egy-egy lépcsőfoknál, egyik-másik a térdem magasságában volt. (megmosolyogtató ugye?)
Hertelendy emlékhely
A Hertelendy emlékhelynél igen jól esett egy kis pihenés. A sziklára kisétálva ismét a csodák világa tárult elém.
Panoráma a Hertelendy emlékhelynél.
Ott hevert a "lában előtt" Badacsonyörs és Ábrahámhegy települése a Balatonnal. Bár az idő nem volt tiszta, a levegő nagyon párás volt, így is magkapó a látvány.
Bazalt lépcsősor.
Ha azt hittem, vége a cuki, alacsony lépcsőfokoknak, hát nagyot tévedtem. De mint a fotón is látható, a technikásabb háromszög turistajel vonalán haladtam, ami mindig nehezebben járható út.
Badacsony-hegy erdeje.
Fárasztóbbak, de szebbek ezek az útvonalak, nagyon élveztem. Felérve egy darabig teljesen síkban haladtam, azt hittem már vége a lépcsőzésnek, de..........
Badacsony erdeje.
........ ismét egy izgalmasabb részhez értem. A felvételen is jól láthatóak az "aprócska" lépcsőfokok. Mire felértem rajta, meg kellett állnom egy kicsit kifújni magamat. De gyönyörűséges látvány!
Bazaltlépcsők.
Ehhez a részhez érve már bagatell érzés volt felmenni rajta. Mit nekem! Én választottam ezt az útvonalat, nincs nyafogás, meseszép!
Badacsony erdeje.
Felérve a sok-sok bazaltlépcsőn egyszer csak egy mesebeli, öreg erdő került a szemem és lában elé. Nagyon sokat hallottam már a Badacsony tetején található erdőről, de az amit láttam, minden képzeletemet felülmúlt. Idős fák, igazi vadregényes hely! Meseszép, lélegzetelállítóan szép!  Néhány percig csak bénultan álltam a látványtól, és még a könnyeim is megindultak. Nagyon szerettem ott lenni!
Ranolder kereszt.
Magamhoz térve, tovább mentem és elérkeztem a Ranolder kereszthez. Itt is páratlan panoráma fogadott, fotók majd később egy albumban.
Czinka Panna pihenőhely. 
A Czinka Panna pihenőhelyhez érve utam már a Bujdosók lépcsőjén folytatódott lefelé menetben.
Bujdosók lépcsője - részlet.
Nagyon tetszett, hogy lefelé végig, szintenként pihenőhelyek lettek kialakítva, ezzel megkönnyítve a fel- és lemenetet.
Bazaltorgonák kő lefolyással.
Helyenként ki lehet menni leskelődni, és gyönyörködni a bazaltorgonákban. Jól látható, hogy bizony ezek a csodás bazalt építmények időnként megadják magukat a természet őserejének és ledőlnek, rengeteg kőfolyással találkoztam.
Bazaltorgonák kő lefogyással.
Egyik helyen felbátorodva és engedve a kíváncsiságnak, végig is másztam egy már ledőlt bazaltorgonán.
Bazaltorgona ledőlve.
Szegedy Róza ház.
Felhevülten, tele sok szép élménnyel és kicsit fáradtan jól esett a Szegedy Róza háznál leülni és felhörpinteni egy kis pincehideg Szürkebarát bort is. A teraszon üldögélve elméláztam az elém táruló fantasztikus látványtól, a szőlőültetvénytől, a Balatontól és ezzel el is érkeztem beszámolóm végéhez.
Szőlőültetvény és a Balaton fenséges látványa.
Miután félig-meddig én is balatoni lány vagyok, a szívem mélyén túlcsordultak az érzelmek ittjártamkor. Nehéz szavakba önteni milyen érzés is volt visszatérni. Mesés!

"Hobbitfalva" nekem valóban a Tanúhegyek királynője! Köszönöm, hogy végigjártad velem Te is kedves olvasóm! Remélem neked is tetszett amit itt láttál, legközelebb is szeretettel várlak!2015. augusztus 15., szombat

Plul malom - Csopak

Még 2013-ban készítettem egy négyrészes sorozatot a malmokról - kézi, tipró, száraz, szél, vízi - akkor igyekeztem alaposan bemutatni is őket. Ezek az épületek különös hangulatukkal engem mindig magukkal ragadnak. Ha olyan helyen járok ahol találkozhatok is velük, igyekszem megoldani, hogy ez meg is valósuljon. Most sem volt ez másként. 
Utazásaim előtt alaposan utána szoktam nézni mindennek, így leltem rá a Csopakon található vízimalomra. Bár én Badacsonyban voltam, de busszal könnyedén eljutottam ide is. 

Csopakon valaha hat vízimalom is működött, melyeket a Nosztori forrásokból eredő Séd vize hajtott. Sajnos napjainkra ebből ez az egy maradt meg, mely a Csopaki Önkormányzat tulajdonába került. Szépen felújíttatták és legnagyobb örömömre látogatható is. 
Odaérkezésemkor még zárva volt, de a kertjébe szabadon be lehet menni, padokkal és asztallal várják a turistákat. (jól eső gesztus) Várakozás közben igyekeztem kicsit alaposabban is körbenézni, s el is készültek az első fotók. 
Plul malom Csopak
Külsőre nagyon szemet gyönyörködtető volt a látvány, izgatottan vártam, vajon bent milyen lesz? Hamarosan meg is érkezett egy házaspár akik működtetik jelenleg, s legnagyobb örömömre lehetőségem volt azt is végignézni, ahogy beindítják egy zsilip segítségével a malomkereket. Malomkereket mondtam? Az egész malomszerkezet beindult! Hiszen ez fantasztikus! 
Plul malom Csopak
Belépve a malomba, meglátva a működő szerkezetet, gyermeki rajongással kezdtem el felfedezni az épületet. 

No de mint többször is eddigi blogaimban, kicsit előre szaladtam a gondolataimmal, szólnék még néhány szót magáról a malom történetéről is.  
"Molnár Kálmán vízimolnárnak a mai Vígmolnár Csárda alatt is volt egy malma, de az 1909-ben megépült vasútvonal megépülése miatt a malom nem jutott elegendő vízmennyiséghez, ezért a Vasúttársaság kárpótolta. A Kisfaludy utcában is volt egy malma, ezt lebontatta, és 1910-ben épített a helyére egy újat a kárpótlási pénzből. Mivel leányát Plul Vilmos vízimolnár vette el feleségül, később a malom a Plul családé lett." (info: a malom épülete előtti ismertető tábla)

Eddigi olvasataimban még nem találkoztam félautomata, serlegfelvonós, két hengerszékes, hasábszitás malommal, úgyhogy izgalmam a tetőfokra hágott mindezek láttán. 
Plul malom Csopak
A malomkerék, no meg a Séd segítségével innen indul be a malomszerkezet. A hangja muzsika volt a fülemnek, nagyon "beleszerettem". A házaspár hölgy tagja néhány fontos információt megosztott velünk, majd szabadon "kószálhattunk" az épületben. Ki is használtam e lehetőséget, rengeteg fotót készítettem, hazaérve nehéz volt kiválogatni a blogomba szántakat. No de félre a "siránkozással" hiszen még nem is láttatok szinte semmit. 
Plul malom alsó szint,  Csopak
A malom legalsó szintjének részlete. A famunkák a 19. századi "Bakonyi fametszők" stílusát mutatják. 
Elevátor
A fotón az a keskeny, lyukkal ellátott szerkezet maga az elevátor, melynek segítségével jut fel az őrlendő gabona. Csörlő szerűen működik, sosem láttam még ilyet. 
Dupla hengerszék
A dupla hengerszék alkalmazása egyértelműen arra utal, hogy valaha nagyon sok gabonát őrölhettek itt. Ami még nagyon érdekes: a malom egy adag terményt kétszer őrölt

Plul malom második szint, Csopak
A második szinten helyezték el a hasábszitás rendszert, nekem ez is újdonság volt. A hasábszitát a megőrölt búza osztályozására használják. A szitaszekrényben foglal helyet a szitahasáb, melynek palástjára a szitálandó lisztnek megfelelő lyuknagyságú szövetet feszítenek. Ennek az egyik végén facsövön keresztül engedik be az osztályozni kívánt őrleményt. A szitaszöveten áthulló őrleményt a szitaszekrény alatt kiképzett garatok gyűjtik össze. Ez az átesés, ami pedig a szita lyukain nem esik át, az a végén távozik. 
De nézzük csak meg közelebbről is mindezt. 
Hasábszita 
Függőköves daráló
A függőköves darálóval végezhető el a búza teljes kiőrlése, de alkalmas takarmánynövények terményeinek darálására is. Nekem ez is újdonság volt, eddig egyetlen malomban sem találkoztam ilyen szerkezettel. 

Lelkes gyűjtők segítségével a malom épületben elhelyeztek még néhány érdekes, a gabona feldolgozásához használt eszközt is. Ezekből néhány felvétel: 
Csiga triör
A triör a gabonaszemeket alak szerint osztályozza, rendszerint gömbölyű gyommagvak - konkoly, bükköny, tört szemek - kiválasztására szolgál. Egy horganylemezből készült henger, melynek belsejében préselt, vagy mart, félgömb alakú mélyedések, úgynevezett sejtek vannak. A henger lejtése 6-10 %. 
Működése: A búza a szerkezet magasabban álló részén ömlik be. A hibás szemek és a gyommagvak a sejtekbe beleülnek, és a forgó mozgás következtében a mélyedésből egy vályúba hullnak. Ezek a vályúból csigával vannak eltávolítva. Ily módon a tiszta búza a triör hengerén végigcsúszva a befolyással ellentétes oldalon kiesik. 
Grénó
A grénó egy függőköves daráló, serleges felvonóval. Kis gazdaságokban és darálóüzemekben alkalmazták. A felső garatba felöntött terményt egy adagoló henger engedi egyenletesen a két függőleges őrlőkő közé. Az egyik kő a gép oldalához van rögzítve, a másik forog. A kövek távolságát a gép oldalán található kézikerékkel lehet állítani. A gép érdekessége, hogy a megőrölt termény egy kicsi serleges felvonóba folyik, ami a felvonó végéhez rögzített zsákba tölti az őrleményt. 

(Lehet, hogy kicsit túl szakmainak találjátok majd ezt az összeállításomat, de kénytelen voltam a malomban olvasható magyarázatokat és az internetet is felhasználva bemutatni ezeket a számomra is újdonságnak számító szerkezeteket.)

Mint szinte mindig, elég sok időt eltöltöttem itt, igyekeztem alaposan kitanulmányozni mindent. Elérkezett azonban a búcsúzás ideje. Fájó szívvel, tele új élményekkel indulnom kellett, hiszen még akadt felfedezni valóm a településen. 
Búcsúzóul még visszatekintettem a malom épületére, nagyon szép! 
Plul malom Csopak
Blogom végére értem, remélem neked is tetszett kedves olvasóm, és kedvet kapsz Te is egy személyes megtekintésre. 
Remélem legközelebb is velem tartasz majd, addig is élményekben gazdag, szép napot kívánok!2015. augusztus 8., szombat

Ó azok a szépséges Szőlőhegyi kápolnák

"A táj eredendően költői. Nemcsak a fönséges körkép dobogtatja meg a meg-megálló s hátranéző utas szívét, melyet a meredekkel való küzdelem amúgy is gyorsabb ütemre késztet. A hegy méltó hírnevéhez: kielégíti a bámulat szomját." (Illyés Gyula) 

A Tapolcai-medence belsejében magasodó és a környékét koszorúzó, változatos formájú hegyek létrejöttüket hosszú időn keresztüli vulkáni tevékenységnek köszönhetik, szemtanúként szenvedték át az eseményeket. Ez az egyik magyarázata annak is, hogy miért kapták a tanúhegyek elnevezést. Mostani blogomban azonban nem e hegyekkel, hanem a rajtuk található kápolnákkal szeretnélek megismertetni benneteket.

A Badacsony egy elég nagy kiterjedésű félsziget, melyet a Római úton szinte teljesen végig lehet járni. (ehhez kényelmes lábbelire is szükség lehet) Mivel az én szálláshelyem Badacsonytomajban volt és az előbb említett út éppen onnan indul, elsőként a Badacsonyban (nem önálló település csak tájegység!) található Szent Donát kápolnát látogattam meg. 
Szent Donát kápolna - Badacsony
Az első kápolna építésére Thanhoffer József gazdálkodó tette le a pénzt 1772. október 13-án. Hat évvel később, 1778-ban fel is szentelték. 
Szent Donát kápolna - Badacsony 
Ezt az épületet azonban 1890-ben lebontották, helyére Laczkovitz Antal pesti belvárosi selyemkereskedő építtetett újat 1896-ban, melyet napjainkban is megcsodálhatunk. Az építéshez badacsonyi bazaltot használtak. 
Szent Donát kápolna - Badacsony 
A neogótikus stílusban épült kápolna altemplommal is rendelkezik, ahol neves badacsonyi és Badacsonyhoz kötődő személyiségek vannak eltemetve. Maga a kápolna építtetője és felesége is itt nyugszik. 
Szent Donát kápolna - Badacsony
Az oltár carrarai fehér márványból készült, s Szent Donátot ábrázoló festményt von Kleiner, egykori müncheni akadémiai festő készíttette. 

Továbbhaladva az úton megérkeztem a Szent Anna kápolnához, mely még mindig Badacsonyban található. 
Szent Anna kápolna - Badacsony 
Építtetője Szentgyörgyi Horváth Zsigmond Vas megyei és balatonfüredi földbirtokos volt, akinek nevéhez az 1825-ben megrendezett Anna-bál megrendezése is fűződik. Ezt a hagyományt még napjainkban is őrzik.
Az 1800-as évektől a Kisfaludy-, később az Ányos család tagjai gondozták. 1929-ben az Ányos család fel is újíttatta az épületet. 
Szent Anna kápolna - Badacsony
Érdekesség, hogy a padok a kápolna hajójának jobb és bal oldalán, a hajóval párhuzamosan, egymással szemben lettek kialakítva. 1884-ben kriptát is kialakítottak az épület alatt (ez sajnos nem látogatható), melyben a kápolna gondozói és helyi lakosok nyugszanak. 
Szent Anna kápolna - Badacsony
A hajóban egy íves boltozatú, széles kőfülkében Kisfaludy Sándornak és feleségének, valamint Ányos Istvánnak állított emléktáblák láthatóak. 

Elhagyva Badacsonyt megérkeztem a következő kápolnához, mely sajnos nem csak, hogy elég rossz állapotban van, de nehezen fotózható helyen is áll. 
Szent Ignác kápolna - Badacsonylábdihegy 
A Szent Ignác kápolnáról sajnos nem tudtam több képet készíteni, pedig nagyon kíváncsi lettem volna a belső tereire is. Első ránézésre rögtön megállapítható volt, hogy klasszicista épület. Építtetője gróf Eszterházy Károly pápai földesúr volt, 1847-1850 között épült. Egyhajós, félkőrösen záródó szentéllyel, homlokzati, hagyma alakú bádogsisakos toronnyal. 1900-ban kibővítették, déli oldalára sekrestyét építettek. 
Bár első ránézésre úgy tűnik felújították, de sajnos a homlokzati háromszög alakú timpanonos főpárkány és az épület vakolata elég rossz állapotban van már. 

A badacsonyiak után a Szent György hegyen található kápolnák következtek. Itt nem volt szerencsém, a katolikusok közül egyikbe sem jutottam be, még rácson keresztül sem kaptam lehetőséget egy kis betekintésre. Annyit sikerült megtudnom, hogy egy kivételével a Gyulakeszi Egyházközséghez tartoznak, ott telefonon senkit nem tudtam elérni. 
Ahhoz, hogy mindezeket láthassam, buszra kellett ülnöm és át kellett utaznom egy igazán aprócska településre, Kisapátiba. Innen kellett elindulnom a csodálatosan művelt, hatalmas szőlőbirtokokon keresztül a hegyre. 

Az első építmény amivel találkoztam, a Szent Kereszt kápolna. IV. Béla király parancsára minden 10 településnek egy templomot kellett építenie. A település akkoriban a pannonhalmi Bencés Apátság birtoka volt. Az akkori apát építtette 1244-ben a jelenlegi temető felett lévő Szent Kereszt kápolnát. 
Szent Kereszt kápolna - Kisapáti
A török korban pusztulásnak indult épületet a hívek 1720 körül felújították. A XIX. század második felében hanyatlásnak indult kápolnát 1958-ban restaurálták újra. A fotókon még láthatóak az Árpád-kori építészetre jellemző szűk, lőrésszerű ablakok.
Szent Kereszt kápolna - Kisapáti
Elmondások szerint szentélyében késő középkori oltár, illetve szintén középkori festett freskótöredékek láthatók, nagyon sajnálom, hogy nem láthattam belülről. 
Kissé elszontyolodva folytattam utamat, bizakodva, hogy a következő hellyel talán nagyobb szerencsém lesz. 

Legnagyobb meglepetésemre egy teljesen új építésű kápolna tűnt fel a látószögemben, amiről közelebb érve az is kiderült, hogy egy ott élő remete építette a saját kezével. 
A Szent György-hegyi ortodox kápolna és remetelak 12 év alatt épült fel, a pópa rendkívül udvariasan fogadott bennünket és készségesen beinvitált minket a kápolnába is.  Legnagyobb örömömre még a fotózáshoz is hozzájárult. 
Szent György-hegyi ortodox kápolna és remetelak - Hegymagas
Szent György-hegyi ortodox kápolna és remetelak - Hegymagas
Elég sokáig elbeszélgettünk, így azt is megtudtuk, hogy a kápolna még nincs felszentelve, de miséket már tart benne és még vár rá egy festés is, mely egyben vizsgamunkája is lesz egy ifjú művésznek. Jó lenne látni úgy is, talán egyszer még összejön. 
A pópa hívta fel a figyelmünket egy másik kápolnára is, megjegyezve, hogy csak óvatosan közelítsük meg, mert ........ majd meglátjuk a saját szemünkkel. Áhítattal beszélt róla, nagyon kíváncsiak lettünk vajon mi is a valóság. Elköszöntünk és tovább indultunk.

Ami ott fogadott, teljes döbbenet! A balatoni Szent György-hegy oldalában egy romos épület, mögötte kápolnával. A lakatlan építményen a felirat: EMMAUS.

Az Ify kápolna szó szerint haldoklik, és még így is nagyon megkapó látványt nyújt az odaérkezőknek. 
Ify kápolna és remetelak - Hegymagas 
Maga az épület már Hegymagas településhez tartozik, de nem egyházi tulajdonban van. Szívszorító történet fűződik hozzá, néhány mondatban ismertetem veletek is.

A kápolnát a keszthelyi születésű Ify Lajos, első fonyódi plébános építette a II. világháború után, mikor is az eltávolítása helyett inkább önkéntes száműzetésbe vonult a saját birtokán. Nevéhez fűződik a fonyódi plébániatemplom megalapítása, a templom bővítése, harangokkal és orgonával való ellátása, valamint az egyházi kerületen belül további öt kápolna építése. Mestere volt az orgonák és a harmóniumok építésének és karbantartásának. Az önként vállalt remetesége helyszínén is volt egy harmónium gyűjteménye, mely teljes egészében az enyészeté vált a kápolnával együtt, ahol remeteként híveket és zarándokokat is szívesen látott. Fogadóképességét mindig egy zászló felhúzásával jelezte egy magas póznára. Másik nagy szenvedélye az óragyűjtés volt, melynek napjainkra már nyoma sincs. 
Ify kápolna és remetelak - Hegymagas
Bár a kapu le van lakatolva, mi mégis bemásztunk, egyszerűen megkapó szépségű volt a romos épület. Hatalmas csönd telepedett ránk, összeszorult torokkal néztük az elénk táruló látványt és lassan fotózni kezdtünk. Sokáig álltunk utána még mozdulatlanul, azzal a tudattal, hogy néhány év múlva már biztosan nem lesz semmi sem látható ebből a pusztulásában is gyönyörű épületből. 
Ify kápolna és remetelak - Hegymagas
A fenti felvételen az egyik remetelak látható, mely a vandalizmus és pusztulás martaléka lett. Ha valaki szeretné még látni, legyen nagyon óvatos! 
Az emmausi remete 1967-ben, 74 évesen hunyt el. Végső kívánságának megfelelően itt is temették el. Sírja a kápolna feletti bozótosban rejtőzik, fotózni már nem tudtam. 
Egy dolog bizonyos! Nem volna szabad elpusztulni hagyni egy megőrzésre méltó emléket!  
Bevallom a mai napig nagyon a hatása alatt vagyok ennek az épületnek, ennek a nagyszerű embernek. 
Utunkat azonban folytatni kellett, hamarosan meg is érkeztünk a következő kápolnához. 
A barokk stílusú Szűz Mária neve tiszteletére felszentelt Lengyel kápolnához. A lengyeltóti Lengyel család építtette 1775 körül. 
Lengyel kápolna
A torony és az oromzat fülkéiben kőszobrok állnak.  A kápolna tornya 100 évvel később épült. Ideérve már szinte elviselhetetlenül meleg volt, így nagyon örültünk egy utunkba került kútnak ahol nem csak felfrissültünk, de friss, hideg vízzel is fel tudtuk tölteni a palackjainkat. 

Mint kiderült, szinte teljesen körbejártuk közben a Szent György-hegyet. Ideje volt lefelé indulni a faluba. Lefelé araszolás közben lettem figyelmes egy újabb kis épületre, melyről már csak a teleobjektívem segítségével készítettem fotót, nem szerettük volna lekésni a buszunkat. 

A Diskahegy elnevezésű részen áll a Páduai Szent Antal kápolna, mely 1756-ban épült. Sajnos nem sikerült róla többet megtudnom, nézzétek el nekem, nagyon sajnálom! 
Páduai Szent Antal kápolna - Kisapáti
Ott tartózkodásom ideje alatt ezekhez az apró épületekhez tudtam "csak" eljutni, tudva hogy még bőven lett volna mit megnézni. Majd legközelebb ezeket is megkeresem. 

Blogom végére értem, köszönöm a figyelmedet kedves olvasóm, remélem tetszett amit itt láttál, olvastál!