2015. július 25., szombat

A Schneebergen járva.

Az Alpok Európa legnagyobb hegyvonulata, több országon - Szlovénia, Ausztria, Svájc, Olaszország,  Liechtenstein, Németország, Franciaország - keresztül húzódik, kőzettanilag is igen változatos.
Én most a Keleti-Alpok Rax-Schneeberg csoportjában jártam, melynek legmagasabb pontja a Magas Schneeberg dupla csúcsai: a Klosterwappen 2074 m és a Kaiserstein 2061 m magas. Egy szervezett, csoportos túra eredményeként külön busszal jutottam el Puchberg am Schneeberg településig, majd onnan a nyáron (május-november) közlekedő Schneebergbahn különleges fogaskerekűjével jutottam fel az 1796 méteren fekvő Berghaus Hochschneeberg végállomásra. Innen pedig már gyalog folytattuk utunkat. 
Előttem a Magas Schneeberg csúcsai, a Klosterwappen és a Kaiserstein
Puchberg am Schneeberg településen felnézve a hegyre úgy láttam, nem sok jó vár ránk odafent, de ha már eljöttünk idáig, nem adjuk fel, felmegyünk! Amíg az induló fogaskerekű szerelvényre vártunk, körülnéztünk kicsit a végállomáson található - ötletes! - panoráma teraszról. 
Schneebergbahn - salamandra szerelvény
Egy szerelvény már bent állt indulásra készen, de ez még nem a miénk volt. Aztán valami különlegességre lettem figyelmes, egy nosztalgiaszerelvényre. 
Schneebergbahn - nosztalgiaszerelvény
Sokat olvastam már erről a kis gőzösről, fotókat is láttam róla bőven, arra azonban nem számítottam, hogy élőben is látni fogom. Az egész kis masinának nagyon érdekes a felépítése, olyan benyomást kelt az emberben, mintha "orra akarna esni". Csoda jópofi!
Mivel még volt egy kis időnk a továbbindulásig, kihasználva a lehetőséget lesétáltam a teraszról hogy közelebbi fotókat is készítsek.
Leérve az állomásra, elsőként egy Bécsből érkezett S-Bahn keltette fel a figyelmemet. Egy Siemens gyártmányú Desiro típusú dízel motorvonat, mely hazánkban is közlekedik. (Ez a típus volt anno az első modern szerelvényünk)
OBB S-Bahn - Siemens Desiro dízel motorvonat
A kicsi gőzöst éppen "itatták" odaértemkor. Nem tagadom, gyermeki rajongással figyeltem és "pár" képet is készítettem közben. 
999.03 pályaszámú fogaskerekű gőzmozdony
Annyira tetszett a látvány, hogy rám kellett szólni az indulás miatt. Szomorúan vettem tőle búcsút, reménykedve egy újabb találkozásban.
Schneebergbahn - salamandra szerelvény
Mielőtt beszálltam a mi fogaskerekünkbe, még készítettem róla egy felvételt, start fotónak. Érdekes az úgynevezett baby kocsi, melyben a babakocsikat lehet elhelyezni. Jó dolog, hogy a kisgyermekesekre is gondolnak! 
Volt még fél percem, ezt a röpke kis időt kihasználva elkattintottam egy együttállásos felvételt is. A többiek harsányan nevettek rajtam emiatt. "Javíthatatlan vasútbolond" és ehhez hasonló mondatok hangzottak el, én meg természetesen csak vigyorogtam mindezen és élveztem a sikerélményt. 
Puchberg am Schneeberg vasútállomása - együttállás
Végre elindultunk felfelé. Sajnos a zsúfolt kocsi nem adott lehetőséget arra, hogy útközben képeket készítsek, pedig meseszerűen szép volt a táj. 
Egy idő után megálltunk egy pihenőnél, ahol még lekváros buktát is van lehetőség venni - itt hosszabb ideig áll a fogaskerekű - engemet azonban ez egyáltalán nem hozott lázba, inkább botanizáltam egy kicsit. 
Gymnadenia conopsea - szúnyoglábú bibircsvirág
A szemem egy pillanat alatt kiszúrta ezt a csodálatos szúnyoglábú bibircsvirágot. Az Alpokban tett túráim során elég sok példánnyal találkoztam már eddig is ezzel a szép kosborfélével, itt tömegesen nyílik. 
Sajnos mást ezen a kis helyen hirtelenjében nem találtam, tovább bolyongani pedig nem volt lehetőségem. Visszaszállás előtt még készítettem a felfelé vezető pályaszakaszról is egy felvételt, mert nagyon tetszett. 
Schneebergbahn - az utunk folytatása
Itt még fenyvesek vannak de már jól látható, hogy lassanként felváltja őket a törpefenyős övezet. A továbbutazáshoz igyekeztem olyan helyre visszaszállni, ahol esetleg fotózni is tudnék a nyitott ablakon keresztül. 
Schneebergbahn - visszatekintés az egyik kanyarban
Sokat kanyargott vonatunk, néha békés legelők mellett, néha erdőben, helyenként pedig oldalt hatalmas szakadékként tátongó völgy mellett haladtunk. Mint utólag megtudtam, e völgy választja el a Schneeberg csúcsait a Rax-tól. Felértünk a végállomásra, ahol rögtön egy kápolna látványa vonta magára a figyelmemet.
Elisabeth kapelle
Elisabeth kapelle
Az Elisabeth kapelle-t , magyarul Erzsébet-kápolnát az 1898-ban meggyilkolt Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné (Sziszi) emlékére emelték. 

Többször is jártam már az Alpokban, de 2000 méter fölé eddig még nem mentem fel. Sokat olvastam az ilyen helyeken várható környezet és időváltozásokról de ami fent fogadott, az mégis nagyon meglepett. 
Kilátás a Rax vonulatára.
Tisztában voltam azzal, hogy az időjárás elég rapszodikus és szinte teljesen kiszámíthatatlan, de .......
A Schneeberg mészkő taréjai.
....... hol kék eget láttam különleges színű felhőkkel, hol teljesen felhőbe burkolódzott a hegy. Egy pillanat alatt orkán szerű szél támadt, szemerkélni kezdett az első, majd ismét kisütött a napocska. Kihasználva a napsütést le-lemaradoztam egy-egy alpesi virágnál, s élénk fotózásba kezdtem. 
Geranium pratense - mezei gólyaorr
A mezei gólyaorr hazánkban is megtalálható, azonban elég ritkán láthatjuk. Éppen ezért nagyon örültem a látványának, itt rengeteg, hatalmasra növő példány van. 
Linum alpinum - havasi len 
A törékenynek látszó lenfélék mindig is a kedvenceim közé tartoztak, csodálatosak mikor ringatóznak a szélben. A havasi len virágja kicsit a mi borzas lenünkre hasonlít, termete azonban még arasznyi sincs. Tetszett ahogy a napfény szinte átvilágította. 
Achillea clavenae - ezüstös cickafark
Amikor az ezüstös cickafarkot fotóztam, sejtelmem sem volt, hogy ez a növényke az Alpok bennszülött faja. Nevét valószínűleg levélzetének ezüstös színezetének köszönheti. Nagyon tetszetős kis virág! 
Valeriana montana - hegyi macskagyökér
A hegyi macskagyökér a hazánkban élő macskagyökérfélékhez képest rendkívül alacsony növésű. Ennek oka a hűvös klíma és a napfényszegény élőhely. Rengeteg volt belőle, csodálatos látványt nyújtottak. 
Anemone narcissifolia - nárciszképű szellőrózsa és Aster bellidiastrum - százszorszépképű őszirózsa
A százszorszépképű őszirózsa messziről nézve a hazánkban elég gyakran látható százszorszépekre hasonlít, azonban közelebb hajolva jól látható, hogy teljesen mással van dolgunk. Kedves kis növény. 
Anemone narcissifolia - nárciszképű szellőrózsa
Nem tudok betelni sosem a boglárkafélék változatos megjelenésével, szépségével. A nárciszképű szellőrózsa látványa egyszerűen mennyei! Ezen a kis rétfolton kaszálni lehetett volna őket, annyi volt. Szemet-lelket gyönyörködtetőek! 
Anthyllis vulneraria - réti nyúlszapuka
Réti nyúlszapuka avagy nyúlhere - ki-ki hogyan ismeri - egy hazánkban is elég gyakori pillangósvirágzatú faj. Sárgállott tőlük itt is foltokban a rét.   

Aztán megint haragos felhők kezdtek gyülekezni, ismét szemerkélni kezdett az eső. Mivel rajtam volt az esőkabátom, nem igazán zavartattam magamat, tovább keresgéltem az apróbbnál-apróbb virágokat. Ahogy jött, úgy pillanatok alatt abba is maradt az eső, kisütött a nap és .............
Schneeberg - panoráma
Schneeberg - panoráma törpefenyvessel
........ elkezdett felszállni a pára. Sajnos a fotók nem igazán tudják visszaadni a látvány szépségét. Csak álltam kábán a látványtól, majd magamhoz térve elkezdtem fotózni. 
De egy túrázó botanikusnak haladnia is kell tovább igaz? Hát indulás! 
Nigritella widderi - havasi kosbor faj
Ismét egy "sudár" termetű fajra leltem. A nigritella widderi egy havasi kosbor faj, nincs magyar neve. A termete kb. 10 cm, a virág mérete ebből kb. 2 cm. Hát nem aranyos? Viszont fenségesen szép! 
S hogy ne legyen egyedüli aprócska növény ráleltem a testvérkéjére is. 
Nigritella nigra - fekete havasi kosbor
A fekete havasi kosbor ha lehet, még kisebb volt, mindössze kb. 8 cm. Még a fotón mögötte látható havasi palástfű virágzata is nagyobb mint ez a különleges kosborféle. 
Fontos tudnivaló: a havasi kosborok Ausztriában védettek!
Lychnis flos-jovis - egy szegfűféle 
A lychnis flos-jovis egy bájos szegfűféle, neki sincs tudtommal magyar neve. Virágjai hasonlítanak a hazánkban védett piros mécsvirághoz, annak azonban más a levele és a virágzat elhelyezkedése. 
Gentiana clusii - pompás tárnics
Gentiana clusii - pompás tárnics
A pompás tárnics tudomásom szerint bírja a hideget, a fotón azonban jól látható, hogy bizony megcsípte a fagy, tele van a szirom fehér foltokkal. Sokáig gondolkoztam, hogy betegyem-e ebbe a blogba, de egy enciánnak (tárnics) nem lehet ellenállni.
Gentiana pumila - apró tárnics és viola biflora - sárga ibolya
Az apró tárnics igazi mészkedvelő és nevéhez híven valóban igen picinke. A fotón "szégyenlősen" megbújva még látható a hazánkban fokozottan védett, csak a Bükk-hegység egy pontján élő sárga ibolya is, mely az Alpok vonulatain gyakorinak mondható. Ez a kis apróság szereti a hideg zugokat, nem csoda, hogy itt jól érzi magát.  
Primula elatior - sugárkankalin
Április végén voltam botanizálni a Börzsönyben, a sugárkankalin nálunk akkor virágzott. Mivel tudom, hogy hidegkedvelő, tisztában voltam azzal, hogy az Alpokban a törpefenyves régióban is megtalálható. Arra azonban nem számítottam, hogy június vége felé még virágzó példányokkal fogok találkozni. 
Pedicularis verticillata - örvös kakastaréj
A tátogatófélék családjába tartozó örvös kakastaréj hazánkban nem él, csak rokona, a védett posvány kakastaréj. Sajnos napjainkra már az is kipusztulófélben van, élőhelyeinek összeszűkülése, megszűnése miatt. Nagyon szép virág, sokáig nem tudtam elszabadulni tőle, magával ragadott rendkívüli megjelenése. 
Soldanella alpina - havasi harangrojt
Sajnos nálunk nagyon kevés kankalinféle növény él, pedig fantasztikusan "sokarcúak". Ebbe a családba tartozik a havasi harangrojt is. Mint a képen is látható, nem egy "sudár jegenye", mindössze kb. 6 cm-es volt az én fotóalanyom. Hatalmas élmény megküzdeni egy ekkora mérettel. 
Silene acaulis - törpe habszegfű
Menetelés közben egyszer csak különleges dologra lettem figyelmes. Egy mészkősziklán rózsaszín színű párnácskát láttam. Közelebb lépve hatalmasat dobbant a szívem, régóta vártam már erre a találkozásra! A törpe habszegfű szinte védőn körbeölelte a szikladarabot, és én elolvadtam a látványától. Az Alpokban tett útjaim során már elég sok szegfűfélét fotóztam, nem tagadom ez is az egyik kedvenc növénycsaládom. 
Androsace chamaejasme - pilláslevelű gombafű
Pilláslevelű gombafű - ennél találóbb neve nem is lehetne ennek a gyönyörűséges kankalinfélének. Sajnos csak egy-két ilyen aprócska szigetnyit találtam belőle és azokat is eléggé elszigetelten. De fenségesen szépek, megsimizték a lelkemet!

Lassanként visszaértünk kiinduló pontunkhoz, nagyon gyorsan telt az idő. Ismét felhők közé került a hegy és esni kezdett. 
Schneeberg - törpefenyvesek és az örök hó foltjai.
Schneeberg - felszálló pára eső után
A szitálásból rövid időn belül sajnos hatalmas eső kerekedett, utunk végét már futva tettük meg. Bármily szeszélyes is itt az időjárás, menthetetlenül beleszerettem ebbe a helybe, s tudom, vissza fogok térni! 
Megérkezett a fogaskerekünk, beszálltunk és elindultunk lefelé, el kellett búcsúznom a Schneebergtől. Leérve már hét ágra sütött újra a nap, de a hegyre visszapillantva jól látható volt, hogy odafenn bizony nem így van. 

Felbuzdulva a napsütésen, elindultunk felkeresni egy vízesést, melyről már nagyon sokat hallottam eddig is. 
Dactylorhiza fuchsii - erdei ujjaskosbor

Dactylorhiza fuchsii - erdei ujjaskosbor
Útközben még fotóztam szép erdei ujjaskosborokat többféle színben is. Míg nálunk védett ritkaság, itt rengeteggel találkoztam már. 
Erebia medusa - kerekfoltú szerecsenlepke
A nap meglepetése volt ez a kerekfoltú szerecsenlepke, mely hazánkban védettséget élvez. Egész nap ez volt az első és az utolsó lepke amit láttam. Kevés volt a napsütés. 
Puchberg am Schneeberg - Sebastian Waterfall
A Sebastian vízesést látni és hallani, maga a tökéletes ellazulás. Bár már nagyon fáradtak voltunk, kár lett volna kihagyni!
Sebastianhütte
A túranap lezárásaként egy kis pihizés-sörözés a Sebastian menedékházban. Jól esett!

Véget ért egy tökéletes és izgalmas, változatos és kihívásokkal teli nap. Nagyon örülök, hogy ismét elkalandozhattam legalább egy napra az alpesi rétekhez, fantasztikusan éreztem magamat.
Remélem neked is tetszett amit itt láttál kedves olvasóm! Köszönöm a figyelmedet, legközelebb is szeretettel várlak!
Legyen szép napod!