2014. augusztus 29., péntek

Laxenburg - Kastély és a kastélypark

Ausztriai tartózkodásaimról rendre több blogban számoltam be eddig is, úgy tűnik ez már-már tendencia lesz nálam. Nézzétek el nekem mindezt, de mindennek oka is van. Nem szeretek összecsapni semmit, annak semmi értelme nem lenne. Ha nem választanám el témakörönként, csak egy felületes, összecsapott iromány születne, az pedig nem az én stílusom. Erről ennyit, nem szeretnélek benneteket untatni, következzen laxenburgi látogatásomról szóló blogom második része.

A kastélyhoz érkezésünk előtt túravezetőnk kisvasútról, kompról, meg sokféle egyéb nyalánkságról beszélt nekünk, odaérve azonban hatalmas meglepetés ért. A kisvasút csak egy elektromos körbe-körbe járó szerkentyű volt legnagyobb bánatomra. Én ha meghallom azt a szót, hogy kisvasút, sínpárra, apró mozdonyra és utasszállító kocsikra gondolok, így elég csalódottan vettem tudomásul, hogy nem pont ilyenről van szó. Mivel nem tetszett ez a dolog, nem is ültem fel rá. 
A kastélyban működő múzeum csoportos látogatásához előzőleg külön időpontot kaptunk, még bőven volt időnk a parkban csatangolni. Neki is indultunk ki-ki amerre akart s közben már a fényképezőgépeink is kattogni kezdtek. Az időjárás nem igazán volt kegyes hozzánk, egész nap borongós-szürke felhők takarták az eget, ez rá is nyomta bélyegét fotóim jelentős részére. Bevallom sokáig tanakodtam, hogy egyáltalán csináljak-e összefoglalót a képek minősége miatt. Aztán úgy döntöttem mégis megosztom veletek, legfeljebb ha nagy érdektelenségbe, sikertelenségbe fullad, törlöm az egészet. 
Kastélypark - Laxenburg
Rögtön a bejáratnál egy bájos süni-müni várja a látogatókat, pitypangok közt megbújva. Hatalmas a park, képtelenség egy nap alatt bejárni. 
Altes Schloss - régi kastély
Az Altes Schloss (Régi kastély) eredetileg vadászkastély volt, barokk stílusban átépítették, majd a török támadások utáni felújítástól az első világháborúig a Habsburgok nyári rezidenciájaként szolgált a tőle nem messze található Új kastéllyal (melyre később vissza fogok térni) együtt. Az épületben jelenleg hivatal - filmarchívum - működik, nem látogatható, csak külön engedéllyel. Oldalfalain érdekesek a különféle napórák! 
A park a tóval.
Mivel bőven volt időnk egy kellemes barangolásra, hamar kaptam is az alkalmon és nekiindultam felfedezőutamnak.
A kastélytó kb. 25 hektár vízfelületű, rengeteg különféle hidacskákkal, kisebb-nagyobb szigetekkel. Varázslatosan szép! Rengeteg fotót készítettem a parkról, ezekből jöjjön most még néhány.
A park a tóval.
Nagyon tetszett a tükröződés, napfényben ez még szebb lehet. 
A park a tóval.
A park a tóval.
Ahogy a fák a víz fölé hajolva tükröződnek, ez lett volna a felvétel fő témája, de sajnos csak ilyen lett. 
Egy újabb híd a tavon. 
Napsütésben ez is gyönyörű látvány lehet, bár nekem így is nagyon tetszett! Maga a tórendszer úgy lett kialakítva, hogy csónakkal is végig lehessen járni. Jó lenne egyszer visszatérni ide és a vizes oldalról is megcsodálni a park szépségét! 
Grünes Lusthaus - zöld kerti ház
Nézelődés közben egyszer csak egy különleges, zöld színű építményre figyeltem fel, amit ott Grünes Lusthaus (zöld kerti ház) névvel illetnek. Olvasataim szerint 1760 körül épült, mely Mária Terézia egyik kedvenc tartózkodási helye volt. 
Grünes Lusthaus - zöld kerti ház
Külön érdekessége, hogy a kerti pavilonból kiindulva 8 irányú látótengely halad végig a kastélyparkon, melyből az egyiket a fotón is láthatjátok.
Grünes Lusthaus - zöld kerti ház
A rokokó stílusban épült kerti ház kupola részében freskó is látható, bár helyenként sajnos a felújítása előtti ázás bőven nyomokat hagyott rajta. Arról, hogy ki festette a képet, nem sikerült információt szereznem. 
Lassanként félbe kellett szakítanom a bámészkodást és megkeresni az Új kastély bejáratát, ahol a csoporttalálkozó volt kijelölve. A part tele van útbaigazító táblákkal, képtelenség eltévedni! Megszaporázva lépteimet elindultam és akkor...........
Franzensburg - új kastély
...... megpillantottam az Új kastély épületegyüttesét. Különlegessége azonnal magával ragadott, ismét fotózásra csábítva. 
A Franzensburg (új kastély) klasszicista stílusban épült a 18. század végén. Falai közt az ónémet művészet gyűjteménye is helyet kapott. Mielőtt beléptem az épületegyüttes kapuján, még készítettem néhány felvételt. 
Franzensburg - új kastély
Franzensburg - új kastély
Franzensburg - új kastély
A nagy rácsodálkozások után illendő volt már "visszacsapódni" csoportunkhoz! Belépve a kapun hatalmas tömeg fogadott, el sem tudtam képzelni, hogy fogunk majd bejutni a múzeumba. 
Franzensburg - új kastély
Aztán az emberek elkezdtek "kiszivárogni" és megjelent az osztrák csoportkísérőnk is. Belépve a múzeumba mindenki kapott egy-egy audioguide készüléket és ki-ki a saját tempójában, természetesen magyar útmutatót hallgatva nézelődhetett a kiállítási termekben. Legnagyobb bánatomra hatalmas tábla hirdette, hogy tilos fotót és video-felvételt készíteni, de ....... észrevét titokban mégis sikerült egy-két felvételt készítenem, igaz csak kapkodva.
Fegyverterem
A fegyverterem háromhajós, hálóboltozatú. A mennyezeten 45 bádogcímert láthatunk, melyek az Osztrák Császársághoz tartozó területek címerei. Soha még ilyet nem láttam, a lábam a földbe gyökeredzett, és itt határoztam el, hogy lesz ami lesz, megpróbálok mégis fotózni. Hát bizony elkelt volna egy vakuzás is, de örültem, hogy nem buktam le csínytevésem miatt. Hihetetlenül pazar! 
Habsburg terem
A Habsburg terem elliptikus formájú, kupolás kialakítású, fantasztikus mozaikpadlóval, stukkóval díszített márványfalakkal. A felülről érkező fény itt szerencsémre a segítségemre sietett, kicsit világosabb lett a kép. Sajnos az egész területet itt sem tudtam "bevenni", csak az egyik felét. Az itt látható szobrok természetesen a Habsburg uralkodóház tagjait ábrázolják. A fotón az alábbiak láthatók (szemből nézve) balról jobbra haladva: 
     1. I. Rudolf - uralkodott 1273-1291 között.
     2. I. Albrecht - uralkodott 1298-1308 között.
     3. III. "Szép" Frigyes - uralkodott 1314-1330 között.
     4. II. Albrecht - uralkodott 1437-1439 között.
     5. III. Frigyes - uralkodott 1440-1493 között.
     6. I. Miksa - uralkodott 1493-1519 között. 
     7. V. Károly - uralkodott 1519-1556 között.
     8. I. Ferdinánd - uralkodott 1556-1564 között. 
Jó lett volna a többit is lefotózni, de az akkori helyzet, mint már írtam, nem adott rá lehetőséget. Annyit még sikerült megtudnom, hogy az első három szobrot Peter Strudel, a többit Paul Strudel készítette.
Lujza-terem
A Lujza-terem csodálatos famennyezete lenyűgöző látványt nyújt, sajnos nem tudtam lefotózni. Sikerült azonban a helyiség ablakán látható üvegfestményt megörökítenem, nem kis küzdelem árán. A képen a bécsi udvari palota díszterme látható, melyet az osztrák G. S. Mohn készített.  Itt is jó lett volna kedvezőbb fényviszonyok között exponálni, nézzétek el nekem a minőségét! 
Étkezőterem
Az étkezőterem egykor kápolnaként működött, így formája kereszt alakú. Különlegesen szép, egyesíti a 13. századi templomépítészet stílusait, jól láthatóak benne késő román és kora gótikus elemek. Ezt az építészeti stílust Ausztriában a ciszterciták vezették be anno. Az üvegfestmény szintén G. S. Mohn műve. 
Fonószoba
A fonószoba valójában egy kupolaterem, ahol gótikus baldachinok alatt bronzzal bevont faszobrok állnak. Összesen 9 darab van belőlük, nekem ezt a "négyest" sikerült csak lencsevégre kapnom.
Trónterem
A trónteremben hatalmas festmények láthatók a falakon, alattuk az Osztrák Császárság címereivel. Csodaszép, kazettás famennyezete van, gazdag aranydíszítéssel, kár hogy nem tudtam erről sem képet készíteni! Középen egy neogótikus stílusban készült trónszerkezet látható, melyet tudomásom szerint a klosterneuburgi apátság szentélyének elemeiből állítottak össze. Közvetlenül a baldachin alatt II. Lipót nagyalakú, hímzett címerét csodálhatjuk meg. 
Kápolna
A kápolna márványelemei eredetileg az étkezőteremben voltak, oszlopfői állítólag még eredetiek. A kőbaldachinos szentségtartó a zwettli apátságból származik, számomra újdonságként megjelenő úgynevezett népies gótikus stílusú. Két oldalt késő gótikus faszobrok állnak: Keresztelő Szent János és Szent Kristóf.

Legnagyobb bánatomra ez a helyiség volt az utolsó, ahol képet tudtam készíteni, pedig téma még bőven lett volna. Összességében véve azonban mégis örülök, hogy legalább ennyi sikerült!
Feltöltődve újabb élményekkel, kilépve a kiállítási területről, folytattam felfedezőutamat. 
Turnierplatz - tornatér
A Turnierplatz (tornatér) egy aránylag nagy, négyszögletű tér mely régen a lovagi kultusz fontos része volt. Császári páholy, lovagi páholyok és nézőtribünök kerültek kialakításra, különleges létesítmény, egyes vélemények szerint egyedülálló műemlék.
Kaszkádhíd
A kaszkádhíd valójában egy mesterséges vízesésnél áll, a hídfőkön szfinxekkel, mely a 18. században készült. Igazán romantikus látványt nyújt!
Kaszkádhídról nézve.
Felmenve a kaszkádhídra ismét a tó vizét láthatjuk. Csábító szépség! 
Egy csodálatos tölgyfa.
Továbbhaladva egy igazán szép, aggkorú tölgy került a látószögembe, nem is tudtam neki ellenállni, pár felvételt róla is készítettem. A park egyébként tele van egészséges, hatalmas tölgyfákkal. 
A kihelyezett tájékoztató táblák alapján errefelé kellett volna rábukkannom egy templomra is. Meg is találtam, de első ránézésre nekem bizony nem tűnt annak. 
Konkordia-templom
A Konkordia-templom valójában egy kör alakú építmény, mely szintén a 18. században épült. S hogy miért is hívják templomnak, nem sikerült kiderítenem. 
Konkordia-templom
Ez a kérdés egyenlőre nyitva marad számomra, ha a későbbiekben mégis sikerülne valami konkrétumot kiderítenem, jelezni fogom nektek is. 
Innen már "csak" az eddig nem látott parkrészek vártak rám. Ismét újabb híd következett, azonban mielőtt áthaladtam volna rajta, néhány percre ismét megállásra kényszerített a fotótéma.
Laxenburg - park
Laxenburg - park
Nagyon gyorsan megy az idő, ha az ember jól érzi magát, lassanként meg kellett céloznom a kijáratot. Visszafelé menetben még pár búcsúkép és ........ 
Laxenburg - tó
........ a tónak ezen a részén egy gótikus hídra és egy barlangra lettem figyelmes, de közelebb menni már nem volt időm. 
Laxenburg - tó a komppal
A komp, melyről blogom elején már említést tettem. Én nem vettem igénybe, inkább gyalog fedeztem fel mindent alaposan. 
Visszatekintés
Ennek a képnek a visszatekintés címet adtam, s nem véletlenül. Sokszor nézek vissza valóban a szép helyekre. 

Rétestésztányira nyúlt blogom végére értem, remélem nem untatok rám menet közben. Köszönöm a figyelmeteket, mindnyájatoknak további szép időtöltést kívánok!
2014. augusztus 23., szombat

Laxenburg plébániatemploma

Idén immár többedszer jártam Ausztriában mely utak elsődleges célja a túrázás volt. Most azonban egy csodálatos kisvárosba látogattam, ahol egy különlegesen szép plébániatemplomra is ráleltem. 

Laxenburg község Bécstől 20 km-re fekvő település a Mödling járásban, mely Alsó-Ausztriai szövetségi tartomány. Egykor a Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált, az osztrákok egyik kedvenc kirándulóhelye. Csendes, nyugodt hely, tele látnivalókkal, több nap is kell alapos felfedezéséhez. Sajnos mivel kis csapatunknak csak egy nap állt rendelkezésére, alaposan meg kellett fontolni mit is szeretnénk megnézni. Elsőként legendás kastélyegyüttesét és a hozzá tartozó álomszép parkot néztük meg, majd nekiindultunk az egyéb felfedezni valók irányába is. A kastélyt és környezetét egy későbbi időpontban tervezem majd bemutatni nektek, először a templomot szeretném veletek megismertetni. 
Az interneten csak német nyelvű - bár lett volna angol - leírást találtam róla, így kénytelen voltam elfogadni az igen csak furi fordítást, melynek olvasása közben bizony sokszor felnevettem. 

Az első templom régi jegyzetek és rajzok alapján gótikus volt, azonban a török támadások szinte teljesen elpusztították. A régi épületnek csak az északi oldala maradt meg és mint hazánkban is nagyon jellemző, barokk stílusban lett újjáépítve. Az új templomot 1699. május 31-én Gróf Ernest Trautson püspök szentelte fel.
Plébániatemplom
Mint a fotón is látható, az égiek nem igazán kényeztettek el bennünket, egész nap borongós, szomorkás időnk volt. Sajnos ez minden ott készített képemre rá is nyomta a bélyegét. Azonban ha az ember ekkora távolságra eljut, nem gondolhat az időjárás okozta gondokra, el kell fogadnia az adott körülményeket, tenni mást úgysem tud. Még így, szürke felhős háttérrel is szép épület. 

Látva hogy barokk stílusú, kicsit félve léptem be kapuján. Nem igazán kedvelem a túl cicomás belső tereket, az egyszerűség híve vagyok, így aztán igen meglepődtem az elém táruló látványtól. 
Plébániatemplom
A falak alul hófehérek, a mennyezet tele freskókkal, egyszerű, nem túldíszített, szóval meseszép! Ez már igen kedvemre való! Mint a képen is látható, elég sötét volt bent, ennek ellenére igyekeztem vaku nélkül fotózni. Miután a szemem is megszokta ezt a félhomályt, elkezdtem alaposabban elmerülni az elém táruló újdonságokban. 
Baloldali mellékoltár.
A baloldali mellékoltáron a Szűzanya képe, Mária a gyermekkel látható, melyet a leírások szerint öt festő készített.
Baloldali mellékoltár mennyezeti freskója.
Jobboldali mellékoltár.
A jobboldali mellékoltárkép a születés, a Megváltó, melyet 1733-ban Ludwig Kohl festett.  A festmény előtt álló Mária-szobrot 1887-ben adományozták a templomnak. 
Jobboldali mellékoltár mennyezeti freskója.
Szószék
A szószéket Johann Baptist Straub készítette 1728-31 között, magassága 8 méter, szélessége 3,5 méter. Két oldalt a pátriárkák ülnek: Ézsaiás és Jeremiás próféták, középen pedig az őrző Angyalok láthatóak.
Főoltár
Számomra szokatlan módon a főoltár nem festmény, hanem egy Jézus szíve szobor márvány keretben, melyet 1887-ben Crown Princess Stephanie adományozott az egyháznak tisztelete jeléül. Eredetileg valóban egy olajfestmény állt itt, de egy 1881-es tűzvész elpusztította. 
A szentély kupolájának freskói. 
Mennyezeti freskó.
A képen látható freskó egyfajta misztériumjátékot szimbolizál. A középen látható lyuk egy szellőző, rendkívül szép megoldással. 
A főhajó kupolájának freskói.
A karzat az orgonával.
Az orgonát 1864-ben Franz Ullmann készítette Bécsben, felújításara 1934-ben került sor, melyet fia, Josef Ullmann végzett el. 
A karzat feletti freskók.
A templomban látható csodálatos freskókat Ádám Obermüller ferences szerzetes, a stukkó szobrokat Hofstukkateur Girolamo Alfieri Jerome készítette. 
A kórus alatti freskók.
Miután alaposan kibámészkodtam magamat, és lefotóztam a karzat alatti freskót is, hirtelen különleges üvegajtót vettem észre. Először csak belestem az üvegen keresztül, majd óvatosan be is léptem egy aprócska oldalkápolnának kialakított részbe. 
A kápolnában.
Egy szülőnek az a legborzasztóbb, ha elveszíti a gyermekét, ezt én mint gyakorló háromgyermekes anya, nagyon mélyen át is tudok érezni. A képen látható felirat: "A mi szeretett fiúnknak, Stephannak szenteltetve Elisabeth és Gelu Maximtól, Laxenburg 2009." 
Szép emlék, torokszorító látvány. 
Oltár
A kis kápolna részben az oltár márványból készült, a falat ezernyi apró mozaik díszíti, különböző jelenetekkel. 
Mozaik
A felvételen a templom látható és két ember akik éppen megkövezni készülnek valakit. Elgondolkodtató. 
Mozaik
Egy beteg és egy áldozati bárány. Tudom, hogy az Ausztriában élők nagyon vallásosak, mégis megdöbbentett ez a látvány. 

Pár perc nyugodt gondolkodásra volt szükségem e hely láttán, mielőtt visszamentem volna a templomba. 
Visszatekintés
S hogy ne szomorúan végződjön blogom, a templomba visszalépve szememet ismét végigjártatva a csodálatos mennyezeti freskókon, készítettem egy búcsú fotót is. 
Gyönyörű ez a hely! 

Köszönöm, hogy velem tartottatok, mindenkinek további szép napot kívánok! Remélem legközelebb is velem tartotok!