2013. október 17., csütörtök

Oltalmat kér a természet

Turistaösvényeinken, vízpartjainkon járva sajnos gyakran szembesülhetünk a természetkárosítás lehangoló, szívbe markoló látványával. Fafaragással elcsúfított fatörzsek, megcsonkolt cserjék, utak mentén fekvő műanyag flakonok, üres italos dobozok, papírhulladék és még hosszasan sorolhatnám. A letépett, majd félrehajított vadvirág csokrok és a vandalizmus mindig teljesen megdöbbentenek. Vannak, akik egyáltalán nincsenek tekintettel a természetjárás írott és íratlan szabályaira, s ez óriási hiba. A természetet unokáinktól kaptuk kölcsönbe, hogy mi is élvezhessük szépségeit! Bárhol is járunk, ezt soha ne feledjük! 

Megérkezett az ősz, a természet színes ruhába öltözve vár, csábít bennünket kirándulásokra, főleg az erdőbe. Utunkra ne vigyünk magunkkal rádiót, inkább hallgassuk a lombok susogását, a madarak dalát, s közben csodáljuk meg az elénk táruló fantasztikus látványt: a növényeket, virágokat. Legalább néhány órára hagyjuk otthon mindennapi gondjainkat! Sajnos előfordul, hogy néha olyan csoporttal találkozunk, melyeknek tagjai valamilyen ok miatt úgy viselkednek, mintha nem is az erdőben járnának: egymást túllicitálva hangoskodnak, harsányan nevetnek - ez nem azt jelenti hogy ne nevessünk, csak legyünk visszafogottak - zavarva ezzel a természet állatait, s nem különben az igazi turistákat is. Tapasztalataim alapján az e fajta embereket egyáltalán nem érdeklik a környezetükben látható fák, virágok, a madarakat egy pillantásra sem méltatják. Vajon mi motiválja őket? Ez a kérdés folyton ott kavarog a fejemben, de a választ sajnos nem tudom. 

S ami miatt ezt a címet adtam blogomnak: 

A jelzett útról soha ne térjünk le, ez az eltévedés veszélyével is járhat, s nemkülönben az ott élő növények taposásával is. Egy esetleges eltévedés rémálommá teheti az amúgy szépnek induló utunkat! 
Ne szedjük le a vadvirágokat, hagyjuk őket a helyükön, hogy mások is gyönyörködhessenek bennük! Inkább vigyünk magunkkal fényképezőgépet, örökítsük meg fotókon, s úgy gyűjtsük a szép emlékeket!
Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy védett területen még a nem védett fajok is védelmet élveznek, ilyen területen semmilyen gyűjtést nem folytathatunk - ebbe a gombákat is beleértem - csak külön engedéllyel! Aki ezt nem tartja be, az a természetvédelmi törvények alapján, természetkárosítás miatt büntethető! 
Az erdőben nincsen mindenhol hulladékgyűjtő, a meglévők sem igazán jó állapotúak. A hátizsákban össze lehet gyűjteni a kidobandó szemetet, s a hegyről leérve, kirándulásunk végén dobjuk be az otthoni kukába. Sem a súlya, sem a terjedelme nem nagyobb, mint amikor még volt is benne valami.  
Ne vigyünk kutyát az erdőbe, legfeljebb pórázon! A bokrok között csatangoló állat elpusztíthatja a földön fészkelő madarakat, azok tojásait, fiókáit, vagy akár a frissen született őzgidákat is. Ha egy malacos vaddisznó nappali pihenőhelyére bukkan, a dühösen támadó kocát egyenesen a gazdájához vezetheti. 
A nyári és az őszi hónapokban sokan keresnek gombákat. Ne feledjük, természetvédelmi területen nincs lehetőség - csak külön engedéllyel - gombagyűjtésre! A fokozottan védett területeken engedélyt sem kapunk már ilyen tevékenységre. Aki ezeket nem tartja be, természetkárosítást hajt végre, büntethető! 
Nagyon fontos, hogy a szedett gombát ellenőriztessük gombaszakértővel!
Hátizsákunkban mindig legyen elegendő víz, a kullancsok miatt lehetőleg minél zártabb ruhában járjuk a természetet!
Szinte egész évben találhatunk erdeinkben fogyasztható gyümölcsöket. Ezek között azonban akadnak olyanok is, melyeket nem tanácsos megkóstolni, ezért érdemes előre tájékozódni. Ehető, vadon termő gyümölcseink: húsos som, erdei szamóca, szeder, vadmálna, kökény, csipkebogyó. Ez természetesen lehet eltérő is, én ezeket ismerem.

Egyre gyakoribbak az aszályos évek, a csapadékszegény hónapok. Ilyenkor minden kiszárad, erdő, mező könnyebben lángra lobbanhat. Ezért csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújtsunk csak tüzet, tűzgyújtási tilalom esetén pedig ott sem! Mielőtt elhagynánk a helyszínt gondosan oltsuk el a tüzet, s erről győződjünk is meg! Sajnos egyre több erdőtűz van az emberi gondatlanság, figyelmetlenség miatt.

Télen kerüljük a vadetetők környékét, ne zavarjuk meg a havas időben odaszokott, természetes táplálékot nélkülöző állatokat!
Az ősz ragyogó színeit egy festőművész sem képes így megörökíteni, s ez csábítja a természet szeretőket ismét a hegyekbe, rétekre, mezőkre.
Ez a tábla első ránézésre viccesnek tűnhet, de nem az! Elszomorító, hogy egyes embereket figyelmeztetni kell erre is.

Folyóink, tavaink, erdei patakjaink is tele vannak szórva szeméttel. Az embereknek tudniuk kellene, hogy ez mivel jár, egyesek mégsem figyelnek oda
Ezzel a felirattal elég sűrűn találkozhatunk erdeinkben, egyesek azonban mindezt semmibe veszik.

A természetjárás írott és íratlan szabályait betartani nem kerül pénzbe. Élvezzük a sok szépséget, mely körülvesz bennünket és vigyázzunk a természet értékeire!

Lehet, hogy vannak, akik talán már unalmasnak találják gondolataimat, de sajnos nagyon sok ember van, aki még mindig semmibe veszi a természetvédelmet, csak kizsigerel mindent, pusztít, írt, rombol. Bízom benne, hogy előbb-utóbb az ő gondolkodás módjuk is megváltozik majd pozitív irányban!

HISZEK AZ EMBEREK TERMÉSZET SZERETETÉBEN!

Ezzel a mondattal le is zárom gondolatmenetemet, remélem legközelebb is találkozunk!

Jó kirándulást, szép napot!

2 megjegyzés: