2013. június 9., vasárnap

Zsinagóga - Dohány utca


Évekkel ezelőtt, még az analóg gépemmel a nyakamban jártam először a Dohány utcai Zsinagógában. Történt ez anno a Múzeumok éjszakája keretében, éjjel - a Zsinagóga akkor nyitott meg először ilyen formában nyilvánosan a nagyközönség előtt - , több órás sorbaállás eredményeként. 
Amikor beléptem, még levegőt is elfelejtettem venni a rám táruló látványtól. Bevallom, sok szépet hallottam már erről az épületről, de a hallottak eltörpültek amellett, ami ott várt rám s a többi látogatóra is.

Teltek-múltak az évek, s megszületett bennem a döntés: meg kellene ismételnem ezt a látogatást! Immáron digitális géppel felszerelkezve indultam el. Örültem, hogy végre korlátlan mennyiségű felvételt készíthetek, s ráérek otthon kiválogatni a jobb képeket. (Sajnos az analóg üzemmód egyik hátránya a filmkockák véges mennyisége, s nem kevésbé a jó minőségű filmek ára volt.)

Az emlékek mélyen belém vésődtek, de belépve ismét hatalmába kerített egy különös érzés, talán varázslatnak is nevezhetném. Némán álltam, itta a szemem a látványt, s miután "felocsúdva magamhoz tértem", végre elővettem a gépemet és még a külvilágról is elfeledkezve, hatalmas örömmel a szívemben, elkezdtem fotózni. Észre sem vettem, mennyi képet készítettem, csak hazaérve döbbentem meg. Mennyi? Többször is megnéztem a fotók számát és bénultan ültem, magam elé révedve: lehet, hogy kicsit túlzásba estem? Több mint száz fotó volt a memória kártyámon! Ez döbbenet

S akkor most néhány fotó erről a csodálatos épületről.


A mór stílusú Zsinagóga Ludwig Förster, német építész tervei alapján épült. Ősi előírások szablyák meg a zsinagógák építőmunkáját. A homlokzatának keletre, Jeruzsálem felé kell néznie. Ezért látható egy kisebb törésvonal a Dohány utcai Zsinagóga bejáratánál.
A zsinagóga előterében található a Siratófal. Itt azoknak a nevét helyezik el, akik meghaltak.

Belépve a templomba, lélegzetelállító látvány fogadja az ide érkezőt! 

Feszl Frigyes, a Vigadó híres építésze tervezte a templom belső szentélyét. Itt helyezkedik el a frigyszekrény, melyben az ősi tóratekercset tárolják. A frigyszekrényt bársony kárpit takarja, csak szertartások idején nyitják ki. 

A szentély feletti kupola.
A Tóra tartó és az egyik trónus. 
Az egyik szószék. 
A Zsinagóga belsejében jellemzően fogazott fadíszítést láthatunk. 
 
Csodálatos a bejárati része is!
S akkor tekintsünk vissza még egyszer! Ez az a látvány, ami szinte még a lélegzetemet is elállította!  
Igazából véve nem is tudom mit mondjak így, a blogom végéhez érve. Talán azt, hogy gyönyörű ez a hely? Ezt döntsétek el ti!

Legyen szép a napotok!

3 megjegyzés:

  1. Évikém a megszokott gyönyörűséget hoztad el megint. Kivánok Neked jó blogolást, sok szép képet, történést mindannyiunk boldogságára.

    VálaszTörlés
  2. Csodás képeket készítettél! tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok Cinci! Nagyon tetszett mindkét blog, káprázatosan szépek a fotók!

    VálaszTörlés