2013. június 29., szombat

Szentháromság Plébániatemplom - Siklós

Siklóst sokan a várral, és a Tenkes kapitánya történettel azonosítják - nincs is ezzel semmi gond -  de annak, aki alaposan felkészül ide érkezése előtt, tartogat még számos fantasztikus meglepetést ez a csöndes kis városka.
Ilyen többek között a Szentháromság Plébániatemplom is, melynek meglátogatására bevallom, nem kis izgalommal készültem. Aztán elérkezett a pillanat, amelyre oly régóta vártam már: megérkeztem, s láss csodát - nyitva a kapu -, a templomot éppen dolgos kezű asszonyok készültek friss virágokkal feldíszíteni. A kíváncsiság nagy úr mint tudjuk, így bemerészkedtem a szépség eme birodalmába. A hölgykoszorú nagyon kedélyesen fogadott, mosolyogva bátorítottak, menjek csak beljebb, nézzek körül jó alaposan, fotózhatok amennyit csak kedvem tartja, érezzem jól magamat! Ilyen invitálásnak ugyebár nem is lehet ellenállni! Nosza, el is indultam felfedezni az Éden egyik csodáját. S hogy miért is nevezem Édennek? Gótikus szentélye és híresen hírhedt freskói teszik azzá!

A kapun belépve sejtelmes félhomály fogadott, a szentély felől pedig jókora szembe fény várt rám, de ez cseppet sem csökkentette a bennem rejlő kíváncsiságot. A gótika az egyik kedvenc építészeti stílusom, s ezzel kis hazánkban sajnos csak nagyon kevés helyen találkozhatunk. Ennek számtalan oka van - háborúk, átépítések és még sorolhatnám. No de azt hiszem eleget hablatyoltam, ideje a lényegre térnem, s bemutatnom ezt a csodát!

A templomról a legkorábbi írásos emlék 1333-ból származik. Eredetileg valószínűleg még az Árpád-kor stílusjegyeit viselte magán, később azonban statikai problémák miatt lebontották az eredeti szentélyboltozatot és a két zárókő újrafelhasználásával valamint díszes konzolok falba építésével a szentélyt újra beboltozták, akkor már a korai gótika jegyében.
Az 1410-es években a konstanzi zsinat idején vagy közvetlenül utána a szentély teljes felületét olasz mesterek falképekkel díszítették. A képek tematikáját Gara II. Miklós, akkori nádor megbízásából az ágostonos kolostor házfőnöke határozta meg. A freskók Szent Ágoston tanításának leglényegesebb tételeit jelenítik meg.
A török hódoltság ideje alatt a templomot sajnos nem az eredeti rendeltetésének megfelelően használták. A török uralom után 1687-ben Boszniából, a Szent Lászlóról elnevezett rendtartományból ferences szerzetesek érkeztek és telepedtek meg Siklóson. Ők látták el az itteni hívek lelki gondozását. Az akkor már romos épületet teljesen átalakították. A szentély északi falán nagyméretű ablakot nyitottak, padlója alá a 18. században kriptát építettek. A 18. századi, valamint az 1931-ben elvégzett nagyobb javítások, átépítések a középkori freskók részleges pusztulását eredményezték.
A lemeszelt freskókat 1985-ben falkutatások alkalmával fedezték fel, ez a feltárás kisebb megszakításokkal 1995-ig tartott. Ennek eredményeképpen láthatók a templomban Magyarország gótikus falképei közül a legjelentősebbek. 

S akkor következzen néhány felvétel erről a csodálatos helyről. Sajnos a fényviszonyok nagyon rosszak voltak, emiatt a fotók sem lettek túlzottan jó minőségűek.

Szentháromság Plébániatemplom - Siklós
A gótikus szentély még így, félhomályban is csodálatos! 
Az oldalfalakon az oltár mögött, a keleti napfényt beengedő mérműves gótikus ablakok között két sorban egymás felett a tizenkét apostol kapott helyet. 
Az oltár felett a Maiestas Domini, a fenséges Krisztus emeli magasba az Élet könyvét, hangsúlyozva, hogy Ő minden lét és megismerés forrása. (sajnos csak kis töredéke látható) 
A boltsüvegen az Ó és Újszövetség egységére utaló freskók láthatóak. 
A déli fal sekrestyébe vezető, középkori ajtaja mellett ívsorral záródó ülőfülke mélyed a falba. A három mezőre osztott hátfal közepén Szent Ágoston püspök, tőle jobbra és balra Szent István és Szent Lőrinc diakónusok láthatók. (a beszűrődő erős fény miatt kénytelen voltan a fotót így elkészíteni) 
A szentélyben valamivel több, mint 400 négyzetméternyi felületen találhatunk középkori festett töredékeket. Jó lett volna kedvezőbb fényviszonyok között fotózni, de úgy érzem, talán így is átjön a hely szépsége a képeken keresztül.
Folytatás következik, addig is legyen szép a napotok!


3 megjegyzés:

  1. Nem tudok szóhoz jutni! Csak annyit tudok mondani, hogy csodálatos!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik nekem is! Szépek a képeid, és nagyon jó kísérő szöveget írtál! Kérlek, folytasd ugyanilyen lendülettel, lelkesedéssel a blogolást!

    VálaszTörlés